Od ponedeljka više NEMA KAZNI NA ŠOFERKAMA, kontrolori „Parking servisa“ izdavaće nove ELEKTRONSKE KARTE

Kazne, odnosno dnevne parking karte na šoferšajbnama od ponedeljka i definitivno odlaze u prošlost, pošto će kontrolori ubuduće izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

Od 3. avgusta “Parking servis”, na osnovu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, koju je nedavno usvojila Skupština grada Beograda, praktično kreće sa uvođenjem novog sistema elektronske kontrole i naplate parkiranja – eParking.

Prelazak na elektronske modele
                                                                                                                           Prelazak na elektronske modele

– Cilj prelaska na novi sistem jeste digitalizacija rada i poslovanja „Parking servisa“ u okviru eUprave i promocije Beograda kao „pametnog grada“ – objašnjavaju za “Blic” iz “Parking servisa”.

Ali, kako će ta promena izgledati u praksi?

Vozači koji, na primer, nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su eventualno prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, neće više zaticati dnevne parking karte (kazne) na šoferšajbnama, već će ih dobijati na kućnu adresu ili će o njima moći da se informišu na sajtu “Parking servisa”.

Kontrolori će automatski po pronalaženju vozila za koje nije plaćeno parkiranje izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK), a one će skoro istog trenutka biti vidljive u posebnom odeljku zvaničnog sajta ovog preduzeća (www.parking-servis.co.rs).

Vozači će biti u prilici da ukucaju registraciju svoga vozila i da vide da li su eventualno dobili neku kaznu, ali će imati i mogućnost da izmire obaveze direktnim onlajn plaćanjem. Kao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od osam dana, ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50%.

– Obaveštenje o izdatoj elektronskoj dopunskoj karti vlasnici vozila dobijaće i na kućnu adresu, takođe uz mogućnost plaćanja sa popustom. Ipak, apelujemo na građane da koriste ovaj vid beskontaktnog plaćanja – dodaju iz “Parking servisa”.

Modifikovane table
                                                                                                                                                          Modifikovane table

Vozači u prestonici će parkiranje moći da plate na tri načina:

a) slanjem SMS poruke

b) kupovinom e-karte na kioscima

c) putem nove aplikacije „Parking servisa“

Ova aplikacija će biti dostupna za preuzimanje od naredne nedelje i predstavljaće verovatno i najlakši i najefikasniji način za plaćanje parkiranja u Beogradu. Ali, ne samo za to.

– Aplikacija će vas u određenim delovima grada, u kojima su ugrađeni senzori, voditi direktno do prvog slobognog mesta za parkiranje. Takođe, uz pomoć aplikacije vozači će biti u prilici da plaćaju parking i u garažama – zaključuju iz “Parking servisa”.

Beograd podeljen u pet zona

U delovima gde se naplaćuje parkiranje, Beograd je podeljen na pet parking zona: ljubičastu (A zona), crvenu, žutu, zelenu i plavu (opšta parkirališta van zoniranog područja) zonu.

Popust 50% u roku od osam dana

Cena dnevne parking karte, u prvoj, drugoj i trećoj i A zoni iznosi 1.870 dinara, a ako se plati u roku od osam dana – 935. U plavoj je 720 dinara, odnosno sa popustom od 50 odsto – 360 dinara.

IZVOR:BLIC

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*