Od septembra angažovana 74 savetnika za zaštitu od nasilja u školama

Ministarstvo prosvete Srbije angažovalo je od septembra 74 spoljna saradnika, savetnika za zaštitu od nasilja u školama, rečeno je u tom ministarstvu.

                              Foto: Pixabay
Zadatak savetnika je pružanje stručne savetodavne pomoći ustanovama obrazovanja i vaspitanja u cilju unapredjivanja preventivnih i interventnih aktivnosti u zaštiti učenika od nasilja.
Oni će pružati podršku ustanovama u planiranju preventivnih aktivnosti, na osnovu analize konkretnih potreba ustanove kao i podršku u primeni procedura u rešavanju konkretnih situacija. Spoljni saradnici savetnici su već zaposleni u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, imaju iskustvo u oblasti zaštite od nasilja i u saradnji sa školskim upravama pružaće podršku u zavisnosti od konkretnih potreba.
Članica grupe Ministarstva prosvete za prevenciju nasilja Milja Krivokuća rekla je ranije da je reč o pedagozima, psiholozima i nastavnicima koji su zaposleni u školama, ali da to ne znači da će raditi u svojim školama. Ona je rekla da oni neće raditi direktno sa decom i roditeljima, već kao podrška onima koji već rade u školama.
Način angažovanja savetnika inače je propisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Izbor savetnika obavlja ministar rešenjem, na osnovu konkursa ili na predlog prosvetnog savetnika nadležne školske uprave.
IZVOR:BETA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*