Od sledeće godine imenovanje diplomate za vezu sa Svetom gorom

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa arhimandritom Metodijem, igumanom Svete srpske carske lavre Hilandara.

Arhimandrit Metodije dao je blagoslov da Ministarstvo od naredne godine za svoju zvaničnu slavu uzme praznik Prenosa moštiju Svetog Save Srpskog, koji se obeležava 19. maja po novom, odnosno 6. maja po starom kalendaru.

Selaković je istakao da će Ministarstvo spoljnih poslova sa ponosom obeležavati taj praznik, sećajući se dela Svetoga Save, koji je, osim što je bio prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve, bio i prvi poznati veliki srpski diplomata.

On je istakao da je, njemu lično, kao i instituciji na čijem je čelu, veoma stalo da ima i na zvaničnom nivou odnose sa manastirom Hilandar, kako kroz delovanje našeg generalnog konzulata u Solunu, tako i kroz imenovanje diplomate za vezu sa Svetom gorom, koji će od sledeće godine službovati u Solunu.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnosti da se manastir Hilandar ove godine uključi u obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se praznuje 15. septembra, u znak sećanja na proboj Solunskog fronta.

Sagovornici su razmenili iskustva o epidemiološkoj situaciji i razgovarali o funkcionisanju manastira Hilandar u vreme u pandemije koronavirusa i toku radova na obnovi manastira.

Od sledeće godine imenovanje diplomate za vezu sa Svetom gorom

Autor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*