Od sutra vakcinisani mogu slobodno preko granice Srbije i Mađarske

BEOGRAD –

Građani Srbije koji su vakcinisani, moći će od sutra da uđu u Mađarsku bez PCR testa i obaveznog karantina, a isto će važiti i za vakcinisane građane Mađarske koji dolaze u Srbiju, najavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Taj dogovor danas su postigli Selaković i njegov mađarski kolega, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

granica, srbija, madjarska, auto

RTV

„Danas sam imao priliku telefonom da razgovaram sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom i da tim putem usaglasimo sporazum između dve države koji će, koliko sutra, stupiti na snagu, a kojim Mađarska i Srbija prihvataju i priznaju sve sertifikate o vakcinaciji naših građana, bez obzira na tip vakcine kojim su vakcinisani“, objasnio je Selaković za Tanjug.

Kako je istakao, sporazum građanima Srbije omogućava da idu u Mađarsku, a građanima Mađarske da dolaze u Srbiju, bez prethodno obavljenog PCR testiranja ili obaveze karantina.

Takođe, građani Srbije koji su vakcinisani, moći će u Mađarskoj da koriste usluge koje su ograničene vakcinacijom.

„Od sutra, 30. aprila, taj sporazum će stupiti na snagu i građani dve države, koji su vakcinisani u skladu sa našim i mađarskim propisima, moći će slobodno da se kreću – iz Srbije u Mađarsku, i iz Mađarske u Srbiju“, zaključio je Selaković.

Sijarto: Sa Srbijom i Crnom Gorom postignut važan sporazum o priznanju vakcina

Mađarska je sa Srbijom i Crnom Gorom postigla sporazum o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Uz dobre izglede da četiri miliona Mađara bude uskoro vakcinisano protiv Kovida-19, „Mađarska je preduzela još jedan korak ka normalizaciji, pri čemu sporazumi između zemalja treba da obezbede da ljudi mogu putovati bez obaveze da budu izolovani ili testirani“, napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Na osnovu sporazuma koji su danas postigli šefovi srpske i crnogorske diplomatije, Nikola Selaković i Đorđe Radulović, vlasnici sertifikata o vakcinaciji moćiće da putuju od petka između Mađarske i ove dve zemlje, naveo je Sijarto, prenela je mađarska agencija MTI.

On je dodao da su o istoj temi započeti razgovori sa Grčkom i Izraelom.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*