Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana

BEOGRAD –

Šezdeset mladih sa Zapadnog Balkana proglašeno je za pobednike takmičenja za mlade evropske ambasadore, koji će u narednom periodu razvijati veštine i razmenjivati ideje u cilju promovisanja evropskih vrednosti i mogućnosti koje im Evropska unija pruža, saopštio je danas Evropski portal za mlade.

Inicijativa Mladi evropski ambasadori ( Young European Ambassadors ), deo je regionalnog komunikacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan, koji je započet početkom ove godine.

Prvi poziv za mlade evropske ambasadore privukao je više od 400 zainteresovanih, dok su pobednici izabrani javnim online glasanjem i ocenama šestočlanog žirija.

 

mladi, evropski, ambasadori

Young European Ambassadors Western Balkan

Kako je navedeno u saopštenju, mladi ambasadori i atašei otvoreni su za razmenu mišljenja i podsticanje promena kako u svojim sredinama tako i u čitavom regionu zapadnog Balkana, ali i širom EU.

Direktorka Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju Mirijam Feran kaže da je ta platforma veoma važna za Evropsku komisiju.

„Buduće mlade ambasadore i mlade ljude u regionu, smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promena u zemljama koje podržavamo“, rekla je Feran.

Mladi ambasadori i atašei učestvovaće na konferencijama, kulturnim događajima i studijskim putovanjima širom EU i Zapadnog Balkana, a u cilju razvijanja veština i širenja mreže – Regionalnog komunkacionog programa Evropske unije za Zapadni Balkan.

Takođe, biće uključeni u različite kreativne projekte i projekte od značaja za društvo, razvijaće liderske veštine kroz posebno kreirane radionice, istraživaće komunikacione tehnike, online i offline i uči će o Evropskoj uniji i šta ona može da pruži regionu Zapadnog Balkana.

Da bi se kvalifikovali za učešće, kandidati su morali da imaju između 18 i 29 godina i da dolaze sa Zapadnog Balkana – iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije ili Srbije.

Bilo je neophodno da budu aktivni u nekoj od kreativnih oblasti kao što su umetnost, dizajn, film, fotografija, muzika, omladinski aktivizam, zaštita životne sredine ili sport – poljima koja privlače mlade – kao i da predstave svoje ideje i YEA misiju u jednominutnom video klipu.

U saopštenju se navodi da veliki broj učesnika i 80.000 onih koji su glasali govori o značajnom interesovanju mladih širom regiona za aktivizam i za mogucnosti koje im nudi EU, ne samo za njihovo lično usavršavanje, već i za izgradnju solidarnosti i uzajamne podrške.

Drugi poziv za prijavu biće otvoren sledeće godine, a svi detalji će biti objavljeni na sajtu webalkans.eu .

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*