Odalović za RTS: Ako Vesli Klark neće da se izvini Srbiji, neka ode da se izvini Albancima

U fokusu rada Komisije za nestala lica je nalaženje tela šest vojnika sahranjenih na Košarama. Pedsednik Komisije Veljko Odalović rekao je za RTS da očekuje da će, bez obzira na neke političke izjave u poslednje vreme, ipak početi da pretražuju lokacije.

Veljko Odalović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je sramota za komšije Dragice Gašić u Đakovici da dozvole sebi da se iživljavaju nad ženom koja ne smeta nikome.

„Ovo je otišlo u drugu krajnost, ne želim da pričam o njihovim insitucijama, svaka čast čoveku koji je imao hrabrosti da je obiđe. Nadam se da će posle svih pritisaka i kampanja koje se vode sa obe strane – da se njena agonija zaustavi, i druga, onih nevladinih organizacija koji su se skupili i digli glas protiv Srpkinje koja nikog ne ugrožava – reagovati međunarodna zajednica“, kaže Odalović.

Ističe da nijednog trenutka ne želi da zaboravi da je AP Kosovo i Metohija pod upravom međunaordne zajednice, Rezolucija 1244 je živa, ovo je klasičan primer onoga što bi oni morali da spreče.

Govoreći o slučaju „Košare“ – radi se na pronalaženju tela šest vojnika, Odalović je rekao da je lokacija Košara jedna od deset zahteva koje smo intenzivirali zadnjih nekoliko godina i predali Prištini kroz mehnaizam radne grupe, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

„Očekujem da bez obzira na neke političke i neke druge izjave u poslednje vreme, mislim na izjavu Kurtija, da će se ipak ovo početi da se dešava, počećemo lokacije da pretražujemo. Naravno to je poruka da su sve druge lokacije na bilo kom delu tema o kojoj smo sprmeni da razgovaramo“, kaže on.

Prema njegovim rečima, što se tiče Košara, ono što smo dali kao zahtev za pretragu lokacije je film – koji je film tzv. OVK koji precizno pokazuje mesto sahranjivanja vojnika koje tražimo.

„Tražili smo da se lokacija proveri i ako se nađu posmrtni ostaci predaju porodici. To je civilizacijska i humanitarna tema, svako ima pravo na dostojnu sahranu, imaju pravo da znaju ko je odgovoran za zločine nad njima“, kaže Odalović.

Prema njegovim rečima, Priština ne može da ćuti o saznanju da postoje lokacije za koje zna a da ih ne otvara, a srpske žrtve koje su tamo sahranjene imaju pravo da budu pronađene i to je najvažnije.

„Moramo imati isti odnos i baviti se žrtvama, bez različitosti, ne možemo ignorisati činjenicu, moramo se suočavati sa zločinima, jer svaka otvorena grobnica je trag ka počiniocima zločina, to malo brine Prištinu u ovom trenutku“, podvukao je Odalović.

O Vesliju Klarku

Govoreći o izjavi generala Veslija Klarka koji se hvali zločinom, Odalović kaže da ako on kaže da je Kosovo najbolja stvar koju je radio sa Bilom Klintonom, a ono što se desilo na KiM je jedan od najvećih zločina koji su počinili sa još jednom grupom – nema čime da se hvali.

„Uz sve ono što se dešavalo 90-tih i kampanje vođene po raznim linijama, od formiranja ad hok tribunala koji je bio pripremljen da presuđuje odgovortnost onih protiv kojih su 19 zemalja podoglo sve što je moglo da podigne, nemaju čime da se hvale“, rekao je on.

„Ja bih rekao da bi Klark ako neće da se izvine Srbiji za ono što je počinio, neka ode da se izvini Albancima koji su bili kolateralna šteta pod njegovim komandom, u Koriši, na Savinim vodama“, rekao je Odalović.

Važno je da kosovski Albanci znaju a nemaju snage da progovore – da Kosovo i Metohiju oni koji su tada komandovali i donosili teške odluke smatraju svojim plenom.

„Kosovski Albanci su taoci, najbolja potvrda je izjava Osmanijeve da ako Srbija preduzme bilo kakvu aktivnost braniti SAD, one su pragmatične. Oni da znaju da će SAD da im se zahvale, bolje da se vrate dijalogu, da traže rešenja i rešavaju pitanja, da budmeo neko ko ima budućnost, ovako idu sve niže“, rekao je Odalović.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*