Odbijen sporazum, rudari nastavljaju prekid proizvodnje

Prekid proizvodnje u svim rudnicima u Federaciji BiH koji su u sastavu koncerna Elektroprivrede nastavlja se do daljeg, potvrdio je Upravni odbor Saveza sindikata radnika rudnika uglja u FBiH na danas održanoj sjednici u Kaknju.

 

Odbijen sporazum, rudari nastavljaju prekid proizvodnje

Kao razlog za prekid proizvodnje navedeno je odbijanje uprave Elektroprivrede da prihvati sporazum koji su u protekla dva dana sindikati usaglasili sa resornim ministrom u Vladi FBiH Nerminom Džindićem.

Savez sindikata radnika rudnika uglja pozvao je rudare iz Tuzle, Zenice, Kaknja, Breze i Bile, članove njihovih porodica i građane da se u popodnevnim časovima okupe pred rudničkim kapijama ili upravama rudnika.

Predsedniku DF-a i aktuelenom predsedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću upućen je zahtev da smeni generalnog direktora Elektroprivrede Admira Anedilju, koji je kadar ove stranke.

Sindikat traži donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Elektroprivrede, kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrednosti uglja, te stavljanje van snage Pravilnika o radnom učinku i Pravilnika o radu.

Takođe, rudari traže i poštovanje odredbi Kolektivnog ugovora, potpunu realizaciju sporazuma koji su Sindikat i Elektroprivreda potpisali 19. maja, smenu direktora Elektroprivrede i direktora rudnika koji su u primenu stavili sporne pravilnike o radu i radnom učinku, te utvrđivanje minimalne plate u oblasti rudarstva u FBiH od 1.000 KM.

 

(Srna  Foto:Ilustracija)

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*