Odbornici podržali urbanističke planove: Novi Sad se razvija

F. Bakić
Foto: F. Bakić

Kada je reč o urbanizmu odbornici su izglasali izmenu plana koji se odnosi na dogradnju i rekonstrukciju kompleksa MUP-a na uglu Bulevara kralja Petra Prvog i Ulice braće Jovandić i gradnju novog objekta na mestu garaža u dvorištu te parcele. Usvojen je planski dokument u vezi s gradnjom policijske stanice u Ulici Bate Brkića na Novom naselju, kao i predlog o rekonstrukciji i adaptaciji Doma zdravlja na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulici Ive Lole Ribara, koji ima status prethodne zaštite.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se uoči sednice Skupštine. Vučević je najavio realizaciju nekoliko projekata, između ostalog da će naredne sedmice početi gradnja još jednog obdaništa u Novom Sadu.

– Mislim da ćemo uskoro početi radove u okviru Projekta “Čista Srbija”, u vezi sa gradnjom atmosferske i fekalne kanalizacije – rekao je Vučević. – Vodimo računa o svim delovma grada, kako o urbanim tako i o prihradskim naseljima. Počeće izgradnja kanalizacije na Čeneju i u Kisaču, kao i rekonstrukcija kanalizacionog voda kroz Fruškogorsku ulicu, te se očekuju radovi na Limanu 1 i 2. Planiran je prečistač na Čeneju, a od Kisača vod ka rumenačkom prečistaču.

Foto: F. Bakić

Vučević je naglasio važnost predloga odluke o rešavanju stambenih potreba ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca na teritoriji Grada, kojom se uređuju uslovi i načini rešavanja njihovih stambenih potreba.


Moguće kadrovske smene u “Čistoći

Povodom žalbi građana da JKP “Čistoća” u pojedinim delovima grada ne odnosi redovno otpad, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da nije zadovoljan radom tog preduzeća i najavio moguće smene.

– Razumem nezadovoljstvo građana jer sam i ja nezadovoljan. Najverovatnije je da će doći smena u preduzeću – kazao je Vučević. – Znate koliko poruka dnevno pošaljem “Čistoći” i “Zelenilu”? Posebno me iritira njihovo ćutanje i očekivanje da ja kao gradonačelnik odgovaram na pitanja umesto njih.

Ipak, Vučević je istakao da je sve teže pronaći radnike za te poslove, ali da to ne može biti opravdanje.

-Novi Sad sve više raste, a sve je teže naći ljude koji hoće da rade nepopularne poslove – kazao je on. – Mi smatramo da to treba da radi samo jedna etnička grupa, a mi da budemo gospoda koja samo treba da sedi.

Spomenik nastanku Vojvodine

Vučević je uoči sednice najavio da će Novi Sad dobiti spomenik posvećen nastajanju Vojvodine, a o tome će biti reči na narednom zasedanju Skupštine.

– Reč je o inicijativi Srpske napredne stranke, a koja se tiče nastajanja Vojvodine na Majskoj skupštini – pojasnio je gradonačelnik. – Prvi put će biti takav predlog. Moguće je da pojedine odborničke grupe neće glasati za to, što je normalno jer su to osetljiva pitanja , a verovatno će tenzija rasti kako se približavamo predsedničkim i mogućim parlamentarnim izborima.

Blagi porast broja zaraženih

U Novom Sadu je proteklih dana zabeležen blagi skok broja zaraženih koronavirusom. Vučević je naveo da je u utorak i sredu bilo 15 novoinficiranih, što nije dramatično kao pre osam meseci kada ih je bilo između 600 i 700 dnevno. U Novom Sadu je inficirana 161 osoba, a prema rečima gradonačelnika, nema pacijenata s težom kliničkom slikom.

– Ne mogu da kažem da je dramatično, ali se ne smemo opustiti i reći da virus ne postoji – naglasio je Vučević. – Svesni smo da život mora da se nastavi, pogotovo po pitanju ekonomije. Važno je da se što više građana vakciniše. Prvu dozu je primilo 13.098, odnosno 4,2 odsto stanovništva, dok je revakcinisano 154.915 Novosađana, što je 49,3 odsto. Ukupno vakcinisanih je 168.013 građana, odnosno 53,5 odsto.


– S obzirom na to da nema mogućnosti otkupa po važećem zakonu, a samim tim ni trajnog rešenja, odlučili smo da se od strane Grada produži plaćanje zakupa stanova u zgradi u Ulici Stanoja Stanojevića na deset godina vojnim invalidima i porodicama palih boraca – kazao je Vučević i istakao mogućnost dogovora kojim bi zajednički sa stanarima bila predviđena inicijativa za promenu zakonske regulative jer trenutna ne dozvoljavaju otkup 26 stanova.

Odbornici su usvojili izveštaje o realizaciji programa poslovanja, a Vučević se posebno osvrnuo na JGSP „Novi Sad“. On je kazao da je Grad uspeo da sačuva GSP, zahvaljujući subvencijama i izrazio nadu da će ove godine biti bolja situacija zbog đaka koji će krenuti u školu i studenata, ali i radnika koji su zaposleni u fabrikama. Vučević je istakao da je zbog epidemije koronavirusa gradski prevoznik loše poslovao i da je broj putnika bio gotovo prepolovljen, te izneo podatak da je u 2019. godini GSP prevezao 80 miliona putnika, a 2020. godine tek 43 miliona.

Foto: F. Bakić

– Iza tog preduzeća je jedan od najtežih perioda u istoriji, prvenstveno zbog vanrednog stanja, a posledica toga je skoro duplo manje naplaćenih vozih karata za 2020. godinu – kazao je Vučević. – S obzirom na aktivno i nepredkidno učešće preduzeća u prevozu zdravstvenih radnika i drugih službi za vreme pandemije, potrošnja goriva je ostala gotovo ista, te su gubici bili neminovni. Grad je stao iza svog javnog prevoznika, i čak tri puta uplaćivao subvencije, a zahvalni smo vozačima i svim zaposlenima, koji su izneli teret na svojim leđima, radili u otežanim uslovima i omogućili da autobusi i dalje idu redovno. Nesporna činjenica je da bez subvencija, GSP sa cenom karte od 65 dinara, ne bi mogao da funkcioniše.

Gradonačelnik je i najavio kupovinu deset električnih autobusa, a tender za tu nabavku će najverovatnije biti raspisan u avgustu. Nabavka će biti realizovana u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) još dan pre zasedanja Skupštine predložila je da se iz dnevnog reda povuče predlog odluke o uspostavljanju saradnje Novog Sada i Istočnog Sarajeva i da se pokrene inicijativa za uspostavljanje saradnje sa čitavim Sarajevom. Vučević je, obraćajući se odbornicima, kazao da je iznenađen što je ta tačka izazvala najviše tenzija, te da on nema problem da razgovara sa svima. Napomenuo je da, bez obzira na stav Lige, politička saradnja dve stranke nije ugrožena, već da treba uvažavati i imati razumevanja za različita mišljenja.

– Da zanemarimo politički aspekt, da nam je prirodnije da se povezujemo s gradovima i opštinama iz Republike Srpske, tu je i onaj formalno-pravni – pojasnio je Vučević. – Grad Sarajevo nije organizovan na nivou jedinica lokalne samouprave, kao što je to u Srbiji. Nemaju Skupštinu Grada, ako se ne varam, imaju gradske opštine i iz tih redova biraju gradonačelnike. Sarajevo je, po organizaciji, nešto između kantona i grada i prirodnije bi bilo da sarađuje s našim okrugom, da ne kažem s pokrajinom.

Sa stavom gradonačelnika složila se većina odbornika, te je predlog izglasan sa 67 glasova, a dva odbornika su bila protiv.

Stav Lige kritikovao je i predsednik Odborničke grupe DSS-a Bojan Radojević  oji smatra da je to licemerno, budući da je Liga koalicioni partner SNS-a i da upravljaju JKP “Vodovod i kanalizacija”. On je pre sednice kazao da će ta stranka, kao što je to i do sad činila, i ovog puta glasati protiv izveštaja javnih preduzeća i kadrovskih rešenja, a podržati tačke koje se odnose na socijalne probleme sugrađana i na saradnju s drugim gradovima.

Foto: F. Bakić

Između ostalog, usvojeni su i predlozi za naknadu troškova za međumesni prevoz u visini od 80 odsto od cene prevoza, ukoliko je učenik dete samohranog roditelja, kao i izmena mreže javnih osnovnih škola, u okviru koje bi Osnovna muzička škola „Josip Slavnski“ otvorila izdvojeno odeljenja u prostorijama Srednje tehničke škole “Mileva Marić“ u Titelu. Izglasana je i izmena programa uređivanja građevniskog zemljišta zbog izmena iznosa prihoda i rashoda. Usvojene su odluke da se menjaju urbanistički planovi dela Detelinare, Malog Limana, Futoga i bloka oko Ulice Laze Nančića i Bulevara Evrope. Izglasani su i predlozi izrade novih planova detaljne regulacije prostora „Livade 2“ na Alibegovcu u Sremskoj Kamenici, novog groblja u Veterniku, kao i područja južno od glavne gradske saobraćajnice na Alibegovcu. Skupština je potvrdila i imenovanja direktora tri javna komunalna preduzeća (“Tržnica”, “Novosadska toplana”, “Stan”), a uskoro će biti raspisan i konkurs za novog direktora Muzeja Grada Novog Sada.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*