Odložen popis stanovništva za oktobar sledeće godine

BEOGRAD –

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, kojim se taj popis odlaže za oktobar narednu, 2022. godinu.

Do pomeranja rokova, kako je obrazloženo, došlo je zbog pandemije korona virusa zbog koje održavanje popisa u oktobru ove godine ne bi bilo bezbedno i moglo bi da poveća rizik od prenošenja virusa.

skupstina, srbije

Vlada Srbije

Popis se pomera za 18 meseci i kako bi se aktivnosti koje prethode popisu, a to je, pored ostalog, priprema za popis, sprovele u delo tako da ne remete i ne ugrožavaju zdravlje stanovništva, popisivača i porodica kod kojih bi popisivači dolazili.

Poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. godine. Tada je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika. Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona.

Mnoge zemlje poput Nemačke, Irske, Škotske, Rumunije su takođe odložile popis stanovništva zbog pandemije korona virusa.

Skupština potvrdila sporazum sa Bosnom i Hercegovinom o održavanju mostova

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum između Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je ranije da se radi o održavanju 11 mostova na reci Drini između Srbije i BiH.

On je napomenuo da su BiH i Crna Gora strateški važne za Srbiju, ističući da sa tim zemljama imamo najveću ekonomsku saradnju i najveću frekvenciju ljudi.

Poslanici su usvojili i Zakon o muzejskoj delatnosti, Odluku o proglašejnu stare i retke bibilotekačke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao i odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*