Odluka je doneta: Vozači, uključite klimu u autobusu kada je temperatura 25 stepeni

U javnom prevozu ovih dana sve više kontrolora. Jedni kontrolišu karte, drugi prevoznike. Jovica Vasiljević, sekretar Sekretarijata za javni prevoz, rekao je za RTS da kada je spoljna temperatura 25 stepeni – klime u vozilima GSP-a moraju da budu uključene. Od 1. do 6. jula na 115 linija Sekretarijat za javni prevoz kontrolisao je popunjenost vozila i koliko putnika nosi masku.

Sekretarijat za javni prevoz nastavio je da kontroliše rad prevoznika. Ovoga puta kontrolisana je 51 gradska i 33 prigradske linije.

Sekretar Sekretarijata za javni prevoz Jovica Vasiljević rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da je uvek nezadovoljan rezultatima kontrole ako nešto nije u redu, posebno ako klime nisu ispravne ili ne rade.

„Intenzivnu kontrolu rada prevoznika sprovodimo od marta 2019. godine i u kontinuitetu u pojedinim vremenskim periodima tokom godine izlazimo na teren i pojačano kontrolišemo. Za ove tri godine naplatili smo preko 25 miliona dinara kazni prevoznicima, oko 17 odsto su kazne za neispravnost i nefunkcionalnost klima-uređaja“, rekao je Vasiljević.

Odgovarajući na pitanje da li klime u vozilima javnog prevoza moraju raditi na minimumu, Vasiljević kaže da je tako bilo do pre nedelju dana, kada je zamenik gradonačelnika inicirao da se na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije poništi ta odluka.

Kako kaže, odluka je poništena i oni sada primenjuju Odredbu o javnom prevozu putnika, koja kaže da kada je spoljna temperatura 25 stepeni – klime u vozilima moraju biti uključene.

Istog trenutka preko sistema svim vozačima jevljamo da je temperatura 25 stepeni i da moraju da uključe klimu, dodaje Vasiljević.

Kako se kontrolišu vozila

Što se tiče kontrole, situacija je bolja nego prošle nedelje, od građana čujemo da su vozila rashađenija. Za tri dana pregledali smo 550 vozila, kaže Vasiljević.

Kontrolu ne najavljujemo, kaže on.

„Legitimišu se vozači, ugovorom je difinisano kako kontrolišemo, svi zaposleni imaju svoje legitimacije, pa se predstave vozaču kada uđu da obave kontrolu: da li postoji neko sedište koje je polemljeno, da li su rukidržači polomljeni, da li vozač nosi uniformu, a važno je da vozila budu rashlađena“, kaže Vasiljević.

Moram da naglasim da je u toku zamena kompletnog rashladnog sistema na 200 autobusa „solaris“ u GSP-u. Oni će promeniti 1,5 kilometara creva, ukazao je sekretar.

Rekonstruiše se ceo sistem, to, posle devet godina rada, više nije samo servis, a kompresor klime je u motorskom prostoru, kaže Vasiljević.

To će biti vrlo brzo rešeno, rekao je Vasiljević dodajući da će imati 500 autobusa GSP-a sa ispravnim klimama.

Vasiljević je ukazao da GSP ima oko 100 vozila koja nemaju klima-uređaj, prošle godine planirana je kupovina 100 zglobnih autobusa, što nije realizovano zbog korone, ali početkom sledeće godine planira se dodatnih 100 autobusa i onda „nećemo imati problema sa autobusima“.

Servis ne znači da ćemo imati manje autobusa na ulicama.

Prema njegovim rečima, od 1. do 6. jula na 115 linija Sekretarijat za javni prevoz kontrolisao je popunjenosti vozila i koliko putnika nosi masku.

Na prigradskim linijama oko 50 odsto putnika nosi masku, a na gradskim linijama – 80 do 90 odsto, ukazao je sekretar Sekretarijata za javni prevoz.

Mi smo Sekretarijat, a ne inspekcijski organ, istakao je Vasiljević.

Komunalna milicija je nadležna zajedno sa Sanitarnom inspekcijom za tu vrstu nadzora, i za primenu sankcija.

Miliciju može da zove bilo ko, ali nema dovoljno komunalnih milicajaca.

O fizičko-tehničkom obezbeđenju

Odluka privatnog partnera je da uključi fizičko-tehničko obezbeđenje kao prevenciju, ne za kontrolu karata već kao pomoć kontrolorima.

Vasiljević je rekao da je upućen zvanični dopis Gradskom pravobranilaštvu.

„Čekamo da vidimo šta će odgovoriti u smislu koliko je to u skladu sa zakonom. U medijima smo videli da ljudi iz pravnog sektora nisu osporavali pravo da obezbeđenje bude u vozilu, ali su osporili pravo da obezbeđenje vrši kontrolu karata, pa očekujem da će svako angažovanje takve veste pomoći kontrolorima biti u skladu sa zakonom, jer ne podržavamo aktivnost koja nije u skladu sa zakonom“, zaključio je Vasiljević.

O Beogradskoj kartici

Beogradska kartica će biti predstavljena sutra u 11 sati.

Jovica Vasiljević je rekao da građani koji već imaju Bus-plus karticu treba da znaju da dokle god važi ne moraju da je menjaju.

Izgleda drugačije, lepo, rekao je Vasiljević.

„Što se tiče njene funkcionalnosti, slična je kao postojeća, razlika je što ima dva novčanika – za mesečnu kartu, i nepersonalizovani novčanik koji će putnici moći da koriste pri iznajmljivanju javnog bicikla. Spremili smo benefite za građane, a deo toga predstavićemo i na jesen“, istakao je Vasiljević.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*