Održan Dan polja jesenjih kultura Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

Tradicionalna manifestacija “Dan polja jesenjih kultura“ koju organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada održana je na oglednim poljima na Rimskim Šančevima. Inače, u godini kada obeležava osam decenija postojanja, Institut je dobio status institucije od nacionalnog značaja. “Danu polja jesenjih kultura“ između ostalih prisustvovali su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević.

Gradonačelnik je čestitao Institutu na plodonosnim rezultatima, i poželevši mu napredak još bržim tempom, rekao da će u Gradu uvek imati partnera.

– Najbolja potvrda naše dobre saradnje ogleda se u tome da Grad svake godine omogućava Institutu besplatno korišćenje preko 600 hektara poljoprivrednog državnog zemljišta putem programa Uprave za privradu. Nadam se da ćemo zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede izaći u susret Institutu na predlog da taj zakup bude dogovoren dugoročno, kako bi bolje strateški delovao. Prateći politiku republičke i pokrajinske vlade, Grad iz budžeta podržava paket mera podsticaja za novosadske poljoprivrednike, pre svega u oblasti organske proizvodnje, ali i za poljočuvarsku službu, za poljske puteve, vetrozaštitne pojaseve, vodo-kanale. Učešće poljoprivrede u BDP-u Srbije je oko 10 posto, što je iznad evropskog proseka i pokazuje koliki je značaj poljoprivrede za razvoj naše države – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima direktora Svetlane Balašević-Tubić ova manifestacija predstavlja celokupan program Instituta koji nudi poljoprivrednim proizvođačima, pa su tu kukuruz, suncokret, krmno bilje, šećerna repa, lekovita bilja, soja, uljana repica i drugo.

– Naši proizvođači ovde mogu da vide nove sorte i hibride koji su superiorniji jer prate klimatske promene, i imaju veću tolerantnost, a sve u cilju postizanja viših prinosa, i da poljoprivreda bude profitabilan posao. Pokazujemo im i tehnologiju, učimo ih kako da ostvare genetski potencijal naših sorti, a na raspolaganju su im i istraživači s kojima mogu da razmene iskustva – kazala je Svetlana Balašević-Tubić.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević izjavio je da su mali i srednji poljoprivredni proizvođači u fokusu Pokrajinske vlade.

– S druge strane radimo kapitalne infrastrukturne projekte u oblasti regionalnih sistema za navodnjavanje, i nikada nisu ulagana veća finansijska sredstva da se osposobi postojeća kanalska mreža za dvonamensku funkciju, odvodnjavanja i navodnjavanja. To je kontinuiran proces koji se realizuje u tri faze i treba da se obezbedi novih 12000 hektara pod sistemima za navodnjavanje – istakao je Radojević.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*