Održan Kočićev zbor

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, položio je vence na spomenik palim Odbrambeno-otadžbinskog rata u Stričićima, čime je počela centralna manifestacija 53. Kočićevog zbora. Radojičić je naglasio da Kočićev zbor prilika i da odamo počast poginulima u prethodnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Kočić je poznat i kao nacionalni tribun i borac za slobodu i otadžbinu i potpuno je logična ta veza. Vence smo položili na obnovljeni spomenik, koji je ranije bio u lošem stanju. Prošle godine smo obećali da će spomenik biti obnovljen i to je urađeno“ – naglasio je gradonačelnik. On je dodao je obnovljeno i Kočićevo ognjište gde se danas takođe organizuju aktivnosti, a tamo će postojati stalna postavka, a prostor je dat na upravljanje Turističkoj organizaciji Banja Luka.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na Kočićevom zboru u Stričićima da su život, delo i reč književnog velikana Petra Kočića ostale trajno upisane u kolektivno sećanje srpskog naroda.

„Žal za slobodom u Kočićevo doba, u vremenu veoma teških okolnosti otomanske, a kasnije i austrougarske imperije, i danas je prisutan samo drugačiji način. Zato ljudi to pamte i rado dolaze na Kočićev zbor“ – rekao je predsednik Republike.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*