Održan protestni performans „Rio Tinto: Marš sa Drine“

Na Trgu republike u Beogradu održan je protestni performans „Rio Tinto: Marš sa Drine“, protiv eksploatacije litijuma u dolini reke Jadar.
Održan protestni performans "Rio Tinto: Marš sa Drine"

Foto: FoNet/AP
Organizatori su tom prilikom naveli da se performans održava u preko 20 gradova, da je počeo u Nemačkoj, a da će kasnije u toku dana performans biti održan i u Njujorku.
Pred dvadesetak okupljenih, Savo Manojlović iz inicijative „Kreni-promeni“ naveo je da su zajedno sa udruženjem „Odbranimo reke Stare planine“ i „Odbranimo Jadar i Rađevinu“ želeli da pokažu solidarnost sa građanima koji žive u selima koja bi bila izmeštena u slučaju da počne sa eksploatacijom litijuma.
On je dodao i da Rio Tinto, investitor u Projektu Jadar, vrši pritisak na meštane da prodaju imanja toj kompaniji.
Većina stanovnika i dalje nije prodala svoju zemlju. Šta će se desiti zavisi od naše spremnosti, da odemo i pokažemo da je Srbija zemlja solidarnosti„, kazao je Manojlović.
On je dodao i da je peticiju protiv Projekta Jadar od januara do sada potpisalo više od 120.000 ljudi.
Mi smo tu peticiju predali Rio Tintu i Vladi Srbije. Peticija je samo pokazatelj šta narod želi, da se podigne svest o problemu„, rekao je on.
Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da je Rio Tinto „naterao“ bivše vlasnike kuća, koje je otkupio u jednom od sela u dolini Jadra, da poruše te objekte kako bi zastrašili druge meštane koji nisu želeli da prodaju imanja.
To mesto sada izgleda kao Vukovar 1992. godine. Strah je, ipak, na njihovoj strani, to smo videli sad kad smo bili u Nedeljicama, sa tim narodom dole. (Tamo) imate poljoprivrednike, 1.000 stanovnika, školu sa 200 učenika. To je sve planirano za relokaciju, kako piše u Prostornom planu grada Loznice, sve će morati da se seli ako se desi to što su naumili„, rekao je Jovanović.
On je dodao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao strah kada nije potpisao Zakon o vodama, kao i da je „svestan da će pred sobom imati opštu pobunu“, jer je većina ljudi iz tog kraja glasala za njega.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*