Održana manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ na Trgu slobode

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić prisustvovali su koncertu na Trgu slobode pod nazivom „Stazama zavičaja“ u okviru manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

„Nikada brojnija manifestacija u pogledu učešća kulturno-umetničkih društava, i teško je reći ko je ovde domaćin, a ko gost, jer se naši prijatelji ovde ne osećaju kao gosti, kao ni mi u Banja Luci, Bjeljini, Istočnom Sarajevu ili Trebinju. To je potvrda čvrstih ekonomskih, kulturnih, političkih, infrastrukturnih veza između Republike Srbije i Republike Srpske, ali i toga da najjaču vezu čine ljudi sa obe strane reke Drine. Naše prijateljske i rođačke odnose ne može niko da nam oduzme nikakvim administrativnim linijama. Grad Novi Sad je svim svojim kapacitetima, znanjem i iskustvom stao iza Grada Banja Luke u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, i to takođe pokazuje da je naša dobra saradnja prepoznatljiva u svakodnevnom životu“ – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da ova manifestacija predstavlja izraz jedinstva građana Srbije i Republike Srpske, jednog bića srpskog naroda ali i izuzetnih odnosa dve države. On je naglasio da program zavičajnih udruženja, koji iskazuje njihov trud da sačuvaju običaje rodnog kraja, obogaćuje Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić zahvalio se Gradu i Pokrajini što već pet godina podržavaju ovu manifestaciju.

„Mi smo jedan narod, jedna vera, jedna kultura, sticajem određenih događaja podeljeni smo u dve države, ali jedinstveni i dobro organizovani, jedni druge podržavamo. Mi iz Republike Srpske zahvalni smo predsedniku Vučiću i Srbiji na podršci našem narodu, odnosno na svim ulaganjima u izgradnju škola, vrtića, puteva, bolnica i svega što nam je bilo potrebno. Zagledani smo u Srbiju, u njenu snagu, privredni razvoj, jer garant sigurnosti Republike Srpske je jaka Srbija, kakva danas ona i jeste“ – rekao je Bogdanić.

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, organizovali su koncert koji je koncipiran kao smotra folklornih i pevačkih ansambala sa područja Srbije, Republike Srpske, Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Učesnici smotre bili su KUD „Veselin Masleša“ iz Banja Luke, KUD „Romanijska luča“ iz Sokoca, KUD „Swisslion Alat“ iz Trebinja, Ansambl narodnih igara iz Vukovara, folklorni ansambl „Vila“ i muška pevačka grupa „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada, muška pevačka grupa „Dar zavičaja“ iz Mladenova, ženska pevačka grupa „Gendar“ iz Čelareva, ženska pevačka grupa „Izvor“ iz Nakova i diplar Milan Vašalić.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*