Održana Svečana akademija povodom jubileja Dužijance

Povodom pola veka od održavanja prve gradske Dužijance i manifestacije „Takmičenje risara“, u Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana Svečana akademija.

Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, koje je organizator manifestacije, sinoć je obeležilo još jedan jubilej, dve i po decenije od kada se ova manifestacija zajednički održava kao gradska i crkvena, tj. kulturno-stvaralačka i duhovno-religiozna. Na svečanosti su dodeljena priznanja i nagrade, zahvalnice i plakete, kao i statua Risara za one koji su proteklih godina dali najveći doprinos organizaciji manifestacije.

Već pet godina uz podršku Grada Subotice, crkve i drugih institucija Dužijancu organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata. Bilo je tenzija ko će manifestaciju organizovati i na koji način, onda smo mi, koji smo najviše radili na Dužijanci, odlučili da osnujemo udruženje, koje radi samostalno a uz podršku mnogih drugih. Posebno mi je drago što od ove godine pored Grada, imamo podršku i pokrajine i republike, što se do sada nije dešavalo. Pokrajinska vlada preuzela je pokroviteljstvo nad našom Dužijancom – rekao je Andrija Anišić, predsednik Udruženja bunjevačkih Hrvata.

Statue Risara za neprocenjiv doprinos organizaciji dodeljene su Subotičkoj biskupiji, Gradu Subotici i HKC „Bunjevačko kolo“, kao i pojedincu Lazi Vojniću Hajduku, koji je bio prvi predsednik zajedničkog organizacionog odbora.

Bez obrzira na to kako ja vrednujem rezultat mog rada, veoma mi je drago što sam danas dobio posebno priznanje, statuu Risara – nije krio zadovoljstvo Vojnić Hajduk.

U okviru kulturno-umetničkog programa Svečane akademije, nastupio je Kvartet Subotičkog tamburaškog orkestra, kao i operska pevačica Alenka Ponjavić, koja je izvela ariju iz opere „Dužijanca“. Na svečanosti je prikazan i film „Jubileji Dužijance“, koji je pripremio Zvonimir Sudarević.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*