Održani „Dani bunjevačke kulture“ u Novom Sadu

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, prisustvovali su sinoć u Kulturnom centru Novog Sada petim „Danima bunjevačke kulture” u okviru kojih je prikazan i deo tradicionalne bunjevačke žetvene svečanosti „Dužijanca“ čiji dan, kao svoj nacionalni praznik, Bunjevci obeležavaju u avgustu svake godine.

Povorka učesnika obučenih u raskošne bunjevačke narodne nošnje i uz zvuke tamburica, prošetala je najužim centrom grada i zaigrala bunjevačko kolo, što je privuklo veliku pažnju građana na Trgu slobode, a po rečima Miloševićeve ovaj bunjevački praznik jedan je od praznika kojima se cela Vojvodina ponosi.

„Vojvodina ima širok spektar nacionalnih manjina koje čuvaju i neguju svoju tradiciju, ali to nije samo njihov, već i zadatak svih nas. Jer, znati i poštovati i svoju, i zajedničku prošlost, znači i uspešnije i plodotvornije graditi zajedničku budućnost“, dodala je Miloševićeva.

Prema rečima predsednice Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine dr Suzana Kujundzić-Ostojić, obeležavanje „Dana dužijance“ po kojem su Bunjevci prepoznatljivi veoma je važno, jer on objedinjuje njihov jezik i kulturu i sve ono što čini identitet bunjevačke zajednice.

„Posebno smo ponosni što smo naše kolo danas razvili ispred zrade bivšeg hotela „Grand“ u kojoj je, pre tačno 100 godina, održana Velika narodna skupština i doneta odluka o prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, u čemu je uloga nas Bunjevaca bila izuzetno velika, na šta smo i danas ponosni“, dodala je Kujundzić-Ostojić.

Ponos zbog uloge Bunjevaca na Velikoj narodnoj skupštini izrazila je i Svetlana Babić iz Udruženja građana „Bunjevački kulturni centar – Novi Sad” koje je i organizator „Dana bunjevačke kulture“, a u okviru te manifestacije sinoć je u Kulturnom centru otvorena i prateća izložba koja će trajati do 26. avgusta.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*