Održano predavanje na temu „Vršnjačko nasilje“

U čitaonici Narodne biblioteke „Đura Jakšić“ 28. marta održano je predavanje na temu „Vršnjačko nasilje“.

O svim kategorijama vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati, sprečiti i kako preventivno delovati govorili su: Jelena Živković, socijalni radnik, Lidija Životić, psiholog u Srednjoj školi ,,Mladost“ i Nenad Mičić, policijski inspektor – odeljenje kriminalističke policije u Petrovcu na Mlavi. O ovoj aktuelnoj temi govorio je i Vlada Arsić, publicista, novinar, predavač i saradnik Fondacije ,,Tijana Jurić“.

Vlada Arsić pisao je za brojne novine i časopise kao što su ,,Pres“, ,,Ilustrovana politika“, ,,Politikin zabavnik“, ,,Nacionalna revija Srbije“, revija SAT Plus… Autor je i prvi urednik televizijske serije ,,Od zlata jabuka“. Autor je publicističke knjige ,,Lopatanje đavola“ (2010) i romana ,, Izgubljene u magli“ (2012), ,,Armagedon“ (2014), ,,Brodolom“ (2014) i ,,Kad zvona zaneme“ (2016). Roman ,,Izgubljene u magli“ adaptiran je u radio-dramu koja je premijerno emitovana na Drugom programu Radio Beograda, 2015. godine.

Vršnjačko nasilje je tema o kojoj se poslednjih godina sve više i više govori. U školi se uvek pronađe barem jedan dečak ili devojčica koji trpe nasilje, ali i nekoliko nasilnika. Ostatak grupe uglavnom ćuti jer je preplašen, ne zna kome da se obrati ili smatra da to i nije toliko strašno.

Pored teške teme, moramo izraziti zadovoljstvo saradnjom sa našim predavačima, kao i brojnim posetiocima događaja. Utisak je da ne bežimo od problema, da razgovaramo o tome i da imamo dovoljno snage i volje da otkrijemo uzroke, sagledamo posledice, da svi zajedno kao odgovorni činioci društva pokušamo da pronađemo najbolji način da problem i rešimo. Svako od naših predavača je o nasilju govorio iz svog domena ali svi su se složili da je porodica ,,lek za vršnjačko nasilje“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*