Održano ročište za uslovni otpust putem video-linka

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije saopštila je danas da je Viši sud u Novom Sadu, po prvi put, održao ročište na kome je putem videolinka razmatran uslovni otpust osuđenog lica koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici.

Održano ročište za uslovni otpust putem video-linka

Zavod u Sremskoj Mitrovici je prva kazneno-popravna ustanova u Srbiji koja je u septembru 2018. godine uvela videosaslušanje osuđenog na ročištima za uslovni otpust i to sa Osnovnim sudom u Sremskoj Mitrovici.

Tokom ročišta, osuđeno lice se nalazi u posebno tehnički opremljenoj prostoriji u KPZ u Sremskoj Mitrovici, a sudije u neposrednoj komunikaciji mogu da mu postave pitanja koja su relevantna za odluku o uslovnom otpustu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević ocenio je da je saslušanje osuđenog lica putem videolinka primer dobre prakse koja doprinosi efikasnijem i ekonomičnijem suđenju.

Kod ovakvog saslušanja postiže se ogromna ušteda budžetskih sredstava jer se osuđeno lice ne sprovodi u sud, a bitan aspekt je i što ne postoje bezbednosni rizici koji mogu da prate izvođenje lica iz zavoda, što podrazumeva i angažovanje većeg broja pripadnika Službe za obezbeđenje u kazneno-popravnoj ustanovi, objasnio je on.

Mogućnost videokonferencijske veze sa osuđenim licem u ovom zavodu će biti na raspolaganju i sudijama Osnovnog i Apelacionog suda u Novom Sadu, dodaje se u saopštenju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*