Okinava obustavila upotrebu Modernine vakcine nakon otkrića kontaminacije

Izvor: REUTERS/Eduardo Munoz

Japanska prefektura Okinava obustavila je u nedelju upotrebu vakcine Moderne protiv kovida-19 nakon što je uočena još jedna kontaminacija, saopštila je lokalna vlada.

Dan ranije je japansko ministarstvo zdravlja objavilo kako se istražuje smrt dvojice muškaraca nakon što su primili kontaminiranu Moderninu vakcinu, iako je uzrok smrti nepoznat.

Prefektura Okinava objavila je da je program vakcinacije delimično je odložen.

„Obustavljamo upotrebu Modernine vakcine protiv kovida-19 jer su strane materije uočene u nekima od njih“, navodi se u saopštenju.

Proizvodne linije u kojima je na Okinavi zabeležena kontaminacija u subotu, drugačije su nego kod 1,63 miliona doza koje su suspendovane nakon dva smrtna slučaja, navode lokalni mediji.

Ministarstvo zdravlja navodi da su tridesetogodišnjak i tridesetosmogodišnjak umrli početkom avgusta nakon što su primili drugu dozu Moderne.

Njihove su doze izvučene iz jedne od tri serije koje je suspendovala vlada u četvrtak, nakon što je ustanovljena kontaminacija nekoliko bočica.

Ministarstvo napominje da istražuje uzrok smrti i da nije sigurno postoji li uzročno-posledična povezanost s vakcinom.

„Trenutno nemamo dokaze da je te smrtne slučajeve direktno prouzrokovala Modernina vakcina. Važno je sprovesti formalnu istragu kako bi odredili postoji li veza“, poručili su u subotu zajedničkim saopštenjem Moderna i njen japanski distributer Taketa.

Nepoznata je i priroda čestica pronađenih u bočicama koje je partnerska kompanija izradila za Modernu u Evropi.

„Bočice su poslate u laboratoriju na analizu, a inicijalna saznanja biće dostupna početkom iduće nedelje“, ističu iz Moderne i Takede.

Španska farmaceutska kompanija ROVI, koja je izradila bočicu, poručila je u četvrtak saopštenjem da istražuje uzrok kontaminacije te serije, koja je distribuirana samo u Japanu.

ROVI navodi da je problem možda nastao na jednoj od njihovih proizvodnih linija.

Oko 44 posto Japanaca u potpunosti je vakcinisano, a zemlja se bori s rekordnim porastom broja zaraženih usled širenja zaraznije delta varijante.

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*