Oko 300 medicinara iz inostranstva prijavilo se da dođu

BEOGRAD: Na poziv portala „Tačka povratka”i Vlade Srbije medicinskim radnicima u inostranstvu da se u slučaju potrebe privremeno vrate u zemlju i pomognu u borbi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji, prijavilo oko 300 lekara i medicinskog osoblja.

Foto: pixabay.com

Direktor programa „Tačka povratka“ Ivan Brkljač rekao je da su ovi lekara popunili formulare koji su bili postavljeni na portalu i naveli datume i termine u kojim bi mogli da budu na raspolaganju Srbiji.

Sve je zasnovano na volenterskom radu i oni bi se samo privremeno vratili u zemlju, obajšnjava Brakljač i kaže da se za sada najviše njih prijavilo za povratak iz Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

On dodaje da trentuno rade na formiranju baze podataka i napominje da će ovi lekari tek kada se iskoriste kapaciteti našeg zdravstvenog sistema ukoliko bude potrebe, biti angažovani.

Mi ne radimo stručnu trijažu, to će raditi Ministarstvo zdravlja ukoliko za tim bude bilo potrebe. Prvo bi se iskoristio naš zdravstveni sistem, a onda ukoliko bude bilo potrebe bi se povukli oni koji su u bazi, kaže Brkljač.

Program „Tačka povratka“ realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Vlade Republike Srbije i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP), a svim slobodnim medicinskim radnicima u inostranstvu je i dalje otvoren.

Mogu da se prijav popunjavanjem onlajn obrasca na adresi https://tackapovratka.rs/

Kontakt osoba je direktor programa Ivan Brkljač i možete ga kontaktirati mejlom na adresu: medicina@tackapovratka.rs ili telefonom na brojeve: +381 11 3050 540 i +381 60 6969 138.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*