Oktobarska penzija bez umanjenja

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Ðorđević izjavio je danas da će oktobarska penzija biti isplaćena penzionerima bez umanjenja, što znači da će visina te mesečne nadoknade biti jednaka penziji iz oktobra 2014. godine.

Đorđević je, na konferenciji povodom predstavljanja projekata „EU pomoć Nacionalnoj službi za zapošljavanje“ i „EU podrška politici zapošljavanja“, objasnio da će stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju biti ukinute formule za usklađivanje penzija, odnosno prestaje da važi zakon o privremenom smanjenju penzija.

On je kao primer naveo da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara.

Za korisnike penzija, kako je rekao, ustanovljava se mogućnost povećanja primanja novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da ova sredstva ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

Prema njegovim rečima, u ovom momentu to iznosi nešto iznad milijarde dinara mesečno.

Ministar je, obrazlažući izmene i dopune zakona, naveo da one predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani benificirani radni staž.

Za one koji odlaze u prevremenu penziju to će značiti da se penali za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu, ukazao je Đorđević.

On je istakao da se na ovaj način pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za ove osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao što je bilo do sada.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*