Omogućeni verski obredi u svakom kazneno-popravnom zavodu

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Dejan Carević izjavio je danas da svaki kazneno-popravni zavod u Srbiji ima prostor namenjen isključivo za verske obrede i posete sveštenika osuđenim licima.

Omogućeni verski obredi u svakom kazneno-popravnom zavodu

Carević je nakon osvećenja novoizgrađenog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u KPZ Požarevac (Zabela) rekao da je ostvarivanje verskih prava u zavodima regulisano Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i međunarodnim normama.

Podržavamo verske aktivnosti u svim ustanovama ne samo zato što je ostvarivanje verskih prava zakonska obaveza, već što vera pomaže svakom pojedincu da pronađe prave vrednosti u životu, rekao je on i podsetio na to da se godinama unazad ulaže u obnovu i izgradnju hramova, crkava i kapela u svim zavodima.

Carević je naveo da je među osuđenicima približno 98 odsto pravoslavnih vernika, ali da će vrata novog hrama biti otvorena za sve verujuće ljude, bez obzira na versku zajednicu kojoj pripadaju.

Prema njegovim rečima, u cilju verske jednakosti, postojeća kapela u ovom zavodu biće adaptirana za molitve osuđenika drugih veroispovesti.

U izgradnji hrama, površine 120 kvadrata, učestvovala su osuđena lica, a vrednost izgradnje iznosi približno 10 miliona dinara.

Sredstva je obezbedila Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, a značajan deo su bile i donacije, među kojima su i prilozi srpskog patrijarha Porfirija, kao i blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Direktor Uprave i šefica Kabineta ministarke pravde Marijana Savić Simić obišli su i novi paviljon za smeštaj 216 osuđenika. Reč je o jednom od tri paviljona koja su izgrađena u protekle dve godine za smeštaj 670 lica u skladu sa standardima Saveta Evrope.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*