Oproštaj od patrijarha Irineja, sahrana danas u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej biće sahranjen danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Liturgiju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Građani mogu da se oproste od patrijarha za vreme zaupokojene liturgije

Za manje od sat vremena počinje zaupokojena liturgija. U najvećem srpskom pravoslavnom hramu još se čitaju Jevanđelja, javlja reporter RTS-a.

Posle liturgije održaće se opelo, a zatim će patrijarh Irineja biti sahranjen u kripti hrama koja se nalazi iza oltara.

Kripta u kojoj će biti sahranjen patrijarh Irinej je veličine 250 kvadratnih metara i retko koji pravoslavno hram je ima.

Za vreme života patrijarh Irinej se tokom života zalagao da se hram Svetog Save što pre završi. Gradnja je privedena kraju za života patrijarha.

Mitropolit Porfirije rekao je da je hram Svetog Save rekao da je „slika hrama ikona njegove službe na tronu srpskih patrijaraha“.

Za razliku od jučerašnje slike kada su građani u velikom broju ulazili u Sabornu crkvu, od juče u hramu Svetog Save i ispred hrama je potpuno drugačija slika.

Za vreme trajanja zaupokojene liturgije građani će moći da uđu u hram Svetog Save i poklone se nad odrom patrijarha Irineja. U kriptu će moći da uđe samo sveštenstvo i episkopi.

Svi građani koji se budu okupili ispred hrama sve će moći da prate na dva video bima.

Direktan prenos je i na RTS 1 od 8.45.

Raković: Veliki uspesi Irineja i u vođenju međureligijskog dijaloga

Pokojnom patrijarhu Irineju pripadaju mnoge zasluge i uspesi, kako na crkvenom tako i na planu odnosa između Srpske pravoslavne crkve i države, ocenjuje ulogu preminulog patrijarha Irineja istoričar Aleksandar Raković.

„Veliki uspesi pokojnog patrijarha Irineja su na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori gde su sačuvane svetinje srpske crkve i srpskog naroda. Posebno je bio vezan za KiM. Veliki uspeh je, takođe, vođenje međuverskog dijaloga sa drugim crkvama i verskim zajednicama. Poseban odnos, imao je sa ruskom crkvom. Bez ruske podrške, hram Svetog Save nikad ne bi bio kompletiran“, ističe Raković.

Dodaje da poseban i veliki uspeh patrijarha Irineja predstavlja, stopiranje kanonizacije Alojzija Stepinca.

Na pitanje može li gubitak dva verovatno najuticajnija čoveka u Crkvi, Irineja i Amfilohija, u kratkom vremenskom periodu od samo dvadesetak dana, dovesti do problema i potresa unutar same SPC, on je naveo da ne može i da je Srpska pravoslavna crkva sasvim stabilna.

Građani u hramu Svetog Save odaju poštu patrijarhu Irineju

Građani dolaze u hram Svetog Save kako bi odali počast patrijarhu Irineju. Tako je bilo tokom cele noći, javlja izveštač RTS-a.

Sveštenici nad odrom patrijarha Irineja čitaju Jevanđelja i tako će biti sve do 9 časova kada počinje sveta zaupokojena liturgija. U 11 sati je opelo, a zatim slede i besede.

U ovom momentu je obustavljen i saobraćaj u svim sporednim ulicama oko hrama Svetog Save.

Vernici i poštovaoci odaju počast preminulom srpskom patrijarhu Irineju širom zemlje.

Telo patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

Telo patrijarha je juče iz Saborne crkve preneto u Hram Svetog Save. Sveštenici su cele noći čitali jevanđenje nad njegovim odrom.

Liturgija za upokojenje počinje u 9 časova, u centralnom delu hrama, gde će biti izloženo telo patrijarha Irineja, i služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej.

Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva BiH i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

Direktan prenos počinje od 9 časova na Prvom programu RTS-a.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*