Optužbe o seksualnom uznemiravanju u autralijskom parlamentu

KANBERA –

Svaka treća osoba zaposlena u australijskom parlamentu suočila se sa nekim vidom seksualnog uznemiravanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju koji je rezultat nezavisne istrage.

Australijski premijer Skot Morison, koji je naredio izradu izveštaja u februaru nakon što je njegova stranka bila pod pritiskom zbog postupanja u vezi sa jednim slučajem navodnog silovanja u zgradi parlamenta, rekao je da su nalazi „užasavajući“ i „uznemirujući“, prenosi agencija Rojters.

australija zastava

Izvor: freeimages.com

U izveštaju je detaljno opisano široko rasprostranjeno neprikladno ponašanje i utvrđeno je da je više od polovine ljudi koji su učestvovali u anketi, iskusilo najmanje jedan incident seksualnog uznemiravanja, maltretiranja ili pokušaj seksualnog napada.

„Takva iskustva ostavljaju tragove na pojedince i njihove timove i potkopavaju učinak našeg parlamenta na štetu nacije“, izjavio je Morison.

„Kao i svako ko radi u ovoj zgradi, smatram da je statistika koja je ovde predstavljena užasna i uznemirujuća“, izjavio je premijer u obraćanju novinarima u Kanberi.

Izveštaj sadrži 28 preporuka, u sklopu kojih se traži veći balans među zakonodavcima i osobljem, kao i kreiranje nove kancelarije za ljudske resurse koja bi se bavila pritužbama.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*