Optuženoj za nadrilekarstvo ukinut pritvor

Suđenje Olgici Markanović, optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu, odloženo je za 17. decembar.

Prvi osnovni sud u Beogradu ukinuo je danas pritvor Olgici Markanović optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, za koje nema licencu, a suđenje joj je odloženo za 17. decembar.

Ona je u pritvoru bila četiri i po meseca, danas će biti puštena iz Okružnog zatvora u Beogradu i smeštena u kućni pritvor.

Pritvor joj je ukinuo postupajući sudija pred kojim je danas početak suđenja ponovo odložen zbog izostanka drugooptužene Jasmine Tasić koja je u 8. mesecu visokorizične trudnoće, prenosi Tanjug.

Početak suđenja je odložen za 17. decembar do kada se očekuje da se Tasićeva porodi i dođe na suđenje.

Markanovićeva i Tasićeva, koja se brani sa slobode, optužene su kao saizvršioci u krivičnom delu – teško delo protiv zdravlja ljudi.

Optužnim predlogom tužilaštvo je tražilo od suda da Markanovićevu osudi na tri godine zatvora, a Tasićevu na godinu dana zatvora.

One se terete da su krivično delo izvršile od 1. maja 2020. godine do 1. marta ove godine u neregistrovanom „medicinsko-estetskom centru Tayas” u Beogradu tako što su neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva „plazma pen” prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog B i trećeg stepena.

Istovremeno su primenjivale nedopuštene injekcije lokalne anestezije „lidokain – hlorida” koja je predstavljala rizik po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije usled nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja „plazma-pen” zbog korišćenja struje.

Markanovićeva je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Tretmane pacijentima pružala je, kako je navela, uređajem „plazma pen” koji ne predstavlja medicinsko, već kozmetičko sredstvo.

Takođe je tvrdila da poseduje sertifikat za upotrebu tog uređaja, a pretpostavlja da su zdravstveni problemi kod oštećenih pacijenata mogli nastati usled nepridržavanja striktnog uputstva za adekvatni oporavak, kao što su korišćenje solarijuma ili izlaganje suncu pre oporavka kože.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*