„Optužnica za terorizam u pokušaju zasnovana na dokazima“

Optužnica u predmetu terorizam u pokušaju zasnovana je na materijalnim i personalnim dokazima, tvrdi crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo.

Oni su time reagovali na saopštenje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u vezi sa sudskim procesom povodom događaja u Crnoj Gori na dan izbora.

Iz SDT-a poručuju da ruski nadležni organi treba da odgovore iz kog razloga nakon više od godinu nisu postupili po zamolnici u vezi osumnjičenih Vladimira Popova i Eduarda Šišmakova, kao i o nepostupanju po zamolnici u vezi crnogorskog državljanina Ananija Nikića, preneo je RTCG.

Demokratski front predstavio je ranije danas crnogorskoj javnosti pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, upućeno deputatu ruske Dume i predsedniku partije Rodina Alekseju Žuravljovu, u kojem se navodi da kategorički odbacuje mogućnost umešanosti ruske strane u bilo kakve pokušaje organizovanja nezakonitih delovanja u CG.

U pismu, koje je objavio DF, navodi se da sudski proces povodom događaja od 16. oktobra 2016. u CG, za čije se učesnike smatraju lideri crnogorske opozicije A. Mandić i M. Knežević, kao i ruski građani E. Šišmakov i V. Popov, ima „jasan karakter politicke narudžbine, sa ciljem diskreditacije opozicione energije u zemlji, kao i da se podrije poverenje Crnogoraca prema Rusiji“, prenosi RTCG.

Reagujući na pismo, SDT navodi da optužnica u predmetu pod radnim nazivom „terorizam u pokušaju“ nije zasnovana na činjenici da su ruski državljani E. Š. i V. P. lišeni slobode na teritoriji CG ili Srbije, već na dokazima koji su pribavljeni u toku istražnog postupka, a koji su bili ocena pravosudnih organa CG.

Pri tome je „utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su dvojica državljana Rusije E.Š. i V.P. izvršili krivična dela koja im se stavljaju na teret“, napominje SDT.

U saopštenju SDT se navodi da su sva obraćanja javnosti SDT u proteklih godinu zasnovana na informacijama dobijenim kroz međunarodnu razmenu podataka i činjenicama koje proizilaze iz prikupljenih dokaza tokom sprovedene istrage.

„Ono što je sigurno jeste činjenica da javnost ni u jednom momentu nije obmanjivana. Naprotiv“, navodi SDT.

Kako tvrdi, zvanični organi Rusije su u prvom momentu potvrdili da su licima E.Š. i V.P. izdate putne isprave sa tim imenima.

„Nažalost, razmena informacija, podataka i dokaza sa Ruskom federacijom tu se završila“, tvrdi SDT.

SDT tvrdi i da su se nadležni organi Ruske Federacije oglušili na zamolnicu i na urgenciju SDT i nisu obavestili SDT o razlozima nepostupanja po zamolnici i zahtevima za dostavljanje podataka i sprovođenja istražnih radnji.

„S obzirom na saopštenje ministra spoljnih poslova Ruske Federacije i ovim putem, od državnih organa Ruske Federacije (koji ne izvršavaju svoje obaveze preuzete Međunarodnim Konvencijama i Ugovorima) tražimo da u skladu sa preuzetim obavezama izvrše do sada zahtevane radnje u krivičnom postupku, te da odgovore na pitanja koja su od značaja za krivični postupak“, poručuju iz SDT-a.

SDT napominje da je optužnica zasnovana na materijalnim i personalnim dokazima „koji u svojoj neraskidivoj međusobnoj vezi dokazuju da postoji stepen osnovane sumnje da su sva lica koja su se našla na optužnici osnovano sumnjiva za izvršenje krivičnih dela koja su im stavljena na teret“, preneo je RTCG.

 

Izvor: b92.net

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*