Orban: Nužan uvoz vakcina sa istoka jer je EU „zabrljala“

BUDIMPEŠTA: Brisel je „zabrljao“ sa nabavkom vakcina protiv korone, Mađarska je zbog toga u nevolji i nužan je uvoz vakcina sa istoka, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.
orban
Foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

U jutrošnjem intervjuu za radio Košut, Orban je podsetio da je u Izraelu „skoro završena“ imunizacija celog stanovništva, u Velikoj Britaniji je vakcinisano 30 do 40 odsto građana, a EU se taj broj ne pomera sa 6,8 odsto vakcinisanih.

Sve to jasno ukazuje da nešto nije u redu i to nije ni političko pitanje, ni optužba, niti bilo kakav izraz antipatije prema EU ili birokratiji u Briselu, već činjenica. Tako stoje stvari: zabrljali su, rekao je Orban, prenosi MTI.

Orban je podržao inicijativu austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji je zajedno sa vladama Češke, Slovenije, Bugarske i Letonije predložio da se održi samit EU o nabavci i raspodeli vakcina.

Vidimo da neke zemlje dobijaju više, a neke manje, kazao je Orban i predočio da bi se Mađarska našla u nezgodnoj situaciji da nije naručila 3,5 miliona kineskih i ruskih vakcina s kojima je do sada već vakcinisano pola miliona Mađara.

 

 

 

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*