Oštrija kontrola sadržaja poštanskih paketa

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da su inspektori za poštanske usluge, u saradnji sa predstavnicima policijske uprave i inspektorima zaštite životne sredine, 16. avgusta sproveli vanredni terenski nadzor u Jagodini.

Matić je u pisanoj izjavi za medije istakla da je pomenuti nadzor sproveden nakon što je u oštećenom poštanskom paketu, poslatom iz Jagodine u Novi Sad, pronađena živa zmija, što prema postojećem Zakonu o poštanskim uslugama predstavlja zabranjen sadržaj poštanske pošiljke.

Ona je istakla da su nadležne službe utvrdile da je paket poslat od strane pošiljaoca iz Jagodine, protiv koga je podneta krivična prijava zbog zlostavljanja životinja i falsifikovanja isprava, s obzirom na to da je pošiljalac naveo neistinite podatke koji se odnose na sadržinu pošiljke u poštanskim ispravama.

Imajući u vidu brojne opasnosti koje mogu nastati usled slanja pošiljaka sa nedozvoljenim sadržajem, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je unapredilo postojeću regulativu kako bi dodatno zaštitilo građane od ovakvih situacija, navela je Matić.

S tim u vezi, sačinjen je Predlog zakona o poštanskim uslugama, koji je usvojen od strane Vlade i za koji se očekuje da će u najkraćem mogućem roku biti usvojen i u Narodnoj skupštini, ukazala je ona.

Matić je naglasila da će se ovim zakonskim rešenjem uvesti obaveza identifikacije pošiljalaca otkupnih, vrednosnih i pošiljaka sa ličnim uručenjem i evidentiranja registarskog broja ličnih isprava pošiljalaca, odnosno primalaca navedenih pošiljaka, u cilju sprečavanja ovakvih opasnosti po građane, kao i u cilju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i prometa robe neregistrovanih subjekata.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*