Osuđenici iz Srbije na prvom svetskom prvenstvu u šahu

BEOGRAD –

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije saopštila je da osuđena lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinske skele) učestvuju danas na prvom interekontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom za lica lišena slobode iz 31 zemlje.

Osuđenici iz Srbije na prvom svetskom prvenstvu u šahu

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo zbog toga što osuđena lica imaju mogućnost da učestvuju na prvom takmičenju ove vrste.

Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, pri čemu su neke kulturne aktivnosti u našem sistemu jedinstvene u odnosu na druge zatvorske sisteme, poput likovnih kolonija na kojima osuđena lica uče tehnike slikanja od akademskih slikara, predočio je on.

Prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom (FIDE) i kancelarijom šerifa okruga Kuk američke držav Ilinois.

Takmičenje je deo velikog projekta FIDE „Šah za slobodu“ koji ima za cilj popularizaciju šaha među osuđenim licima u celom svetu.

U KPZ Beograd (Padinska skela) već duže vreme se organizuju šahovska sekcija i turniri u šahu, a učešće na prvom takmičenju ove vrste biće podsticaj i za osuđena lica u drugim zavodima da se uključe u svet šaha.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*