Otkrivena vinarija stara 1.500 godina

U Izraelu otkrivena vinarija iz ranog srednjeg veka gde je pravljeno prestižno svetlo belo vino koje je prodavano u mnogim mediteranskim zemljama, uključujući Egipat, Tursku, Grčku.

Vinarija gde se proizvodilo kvaliteno vino pre 15 vekova (Video isečak)

JERUSALIM – Izraelski arheolozi otkrili su iskopine masivnog kompleksa vinarije stare oko 1.500 godina.

U kompleksu iz ranog srednjeg veka otkrivenom u gradu Javne u centralnom Izraelu pronađeno je pet presa za grožđe, otkrivena skladišta, peći za proizvodnju glinenih posuda, magacini za skladištenje gline i desetine hiljada tegli i raznih drugih arheoloških fragmenata, prenosi AP.

Izraelska Uprava za antikvitete saopštila je da je otkriće pokazalo da je Javne tokom vizantijskog perioda bio veliki centar za proizvodnju vina, a istraživači procjenjuju da je ova srednjevekovna vinarija mogla da proizvode oko 2 miliona litara vina godišnje.

Doktor Jon Seligman, jedan od rukovodilaca ovih arheoloških iskopavanja, objasnio je da je vino proizvedeno u toj oblasti bilo poznato kao vino Gaza koje se izvozilo se širom Mediterana i Bliskog istoka, a da je lokacija Javne bila i brend i glavni proizvodni pogon.

„Ovo je bilo prestižno vino, svetlo belo vino koje je prodavano u mnogim mediteranskim zemljama, uključujući Egipat, Tursku, Grčku i verovatno južnu Italiju“, rekao je dr Seligman, prenosi Tanjug.

On je predočio da u starim vremenima vino nije bilo samo proizvod za uživanje već i veoma važna životna namirnica, jer je bilo bezbedno za upotrebu kad nije bilo pitke vode.

Izraelska Uprava za antikvitete je potvrdila da je ovaj kompleks otkriven tokom poslednje dve godine iskopavanjima u sklopu razvoja grada Javna koji se nalazi južno od Tel Aviva.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*