Otmice i nasilje na Haitiju – bande preuzimaju kontrolu nad glavnim gradom

Najmanje 17 hrišćanskih misionara iz Sjedinjenih Država i članovi njihovih porodica, uključujući i decu, otela je banda u Port o Prensu dok su napuštali sirotište, potvrdili su haićanski bezbednosni zvaničnici.

Detalji o otmici ostali su nejasni, ali lokalni zvaničnici kažu da su misionari oteti iz autobusa koji je išao ka aerodromu.

Bande kontrolišu polovinu prestonice

Bande kontrolišu polovinu prestonice

Haiti je godinama u stanju političkih previranja,a situacija se drastično pogoršala posle ubistva predsednika Žovanela Moiza u julu ove godine. Otmice su se takođe učestale, ali čak i u zemlji koja je navikla na rašireno bezakonje, otmica tako velike grupe Amerikanaca šokirala je zvaničnike.

Nasilje raste u glavnom gradu Port o Prensu. Prema nekim procenama, bande sada kontrolišu otprilike polovinu grada. U ponedeljak su bande pucale na školski autobus, pri čemu je povređeno najmanje pet ljudi, uključujući učenike, dok je banda otela drugi javni autobus.

Kidnapovanje američkih misionara dogodilo se samo dan nakon što je Savet beznednosti Ujedinjenih naroda produžilo svoju misiju na Haitiju za devet meseci.

Savet bezbednosti UN produžio misiju mirovnjacima UN za devet meseci

Savet bezbednosti UN produžio misiju mirovnjacima UN za devet meseci

Mnogi Haićani pozivali su Sjedinjene Države da pošalju trupe da stabilizuju situaciju, ali administracija predsednika Džozefa bajdena nije bila voljna da pošalje trupe.

 

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*