Otvaraju se granice između Mađarske, Austrije, Češke i Slovačke

BUDIMPEŠTA –

Ograničenja u putovanjima između Mađarske, Austrije, Češke i Slovačke biće ukinuta danas, saopštio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je u četvrtak u video snimku na Fejsbuku rekao da su se šefovi diplomatija tih zemalja u telefonskom razgovoru saglasili da granice budu otvorene u petak u 08:00 sati, prenosi MTI.

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Građanima će biti dozvoljeno da prelaze granice bez negativnog testa na korona virus i bez obaveznog karantina“, precizirao je Sijarto.

Italija ni posle 15.juna ne otvara granice za zemlje izvan EU

Italija neće dozvoliti ulazak u zemlju strancima iz zemalja izvan EU ni nakon 15. juna, najavio je šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo.

„Naša obaveza je da zaštitimo život i zdravlje naših ljudi“, rekao je Di Majo u intervjuu televiziji „Rete4“, prenosi austrijska agencija APA.

On je ukazao da se, istovremeno, Italija zalaže za slobodu putovanja u Evropi od 15. juna.

„Francuska i Nemačka su mi obećale da će od 15. juna biti zagarantovana sloboda putovanja za evropske građane“, kazao je Di Majo koji je u sredu razgovarao sa svojim francuskim kolegom Žan-Ivom le Drianom.

On će danas, kako je najavljeno, boraviti u Berlinu gde će se sastati sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom.

Di Majo je izrazio nadu da će Italija moći uveriti i Austriju da otvori svoje granice prema toj zemlji.

„Austrija nije zabrinuta zbog Italije, već samo u vezi pojedinih regiona. Mi ćemo se protiv te zabrinutosti na osnovu činjenica boriti“, kazao je on.

Austrijska vlada od četvrtka u ponoć otvorila je svoje granice i ukinula mere karantina za sve susede izuzev Italije.

Inače, ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo juče je rekao da je odluka o ukidanju ograničenja i karantina za ulazak građana Srbije u Italiju mogla biti doneta 15. juna ili do kraja ovog meseca.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*