Otvoren 13. Guitar art summer fest

„Herceg-Novi je bogat divnim različitostima koje njegujemo, a multikulturalnost posmatramo kao svoju snagu. Baštinimo vrednosti koje su nasleđe iz različitih perioda i ostajemo grad otvorenog srca za sve prijatelje širom sveta. Novi prijatelji svakog avgusta u naš grad stižu zahvaljujući, između ostalog, Guitar art summer festivalu, koji slavi različitosti otkrivajući nam drugačije muzičke svjetove“ – kazao je predsednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić otvarajući sinoć 13. izdanje Guitar art summer festivala.

Od festivala klasične gitare, za dvanaest godina ova manifestacija se razvila u stjecište različitih stilova, spoj zvuka i vizuelne umetnosti, mesto integracije stvaralaca i edukacije mladih muzičara, kazao je Katić, dodavši kako kvalitet programa i svetska imena preporučuju „da i ovog leta budemo deo hercegnovskog festivala gitare“.

„Želim organizatorima još jedan uspješan festival i zahvaljujem se svima koji su pružili podršku. Vama, dragi ljubitelji muzike, želim da narednih dana uživate u različitosti koja veseli“, poručio je Katić.

Koncertni program festivala počeo je koncertom gitariste Petra Žirana i kamernog orkestra Anima Musicae iz Mađarske, u prepunoj svečanoj sali Muzičke škole, gdje je zbog kiše premešten sa Trga Mića Pavlovića.

Prethodilo mu je otvaranje izložbe Izabele Matoš „Vrijeme drveća“ u galeriji „Sue Ryder“, koja je dio Guitar visual art programa. Matoš je kroz vez, uz zvuke gitare predstavila svoje vizije muzike.

Ponosni smo što je Guitar art summer fest deo tradicije Herceg Novog i da se već 13. godina u kontinuitetu organizuje uz veliku podršku različitih institucija, a pre svega Opštine Herceg Novi“, kazao je direktor festivala Boško Radojković.

U skladu sa sloganom „Različiti ukusi“ program festivala koncipiran je tako da zadovolji sve ukuse – od popularne kamerne klasike, gitarskog džeza do elektro svinga, gitare i flaute, solo gitare, kao i grčog buzukija.

U narednih pet večeri na Trgu Mića Pavlovića –Trgu od muzike nastupiće korejski džez trio Youn Woo Park, zatim duo Linda Chatterton i Maja Radovanlija -flauta i gitara, solista Dušan Bogdanović, fingerstyle gitarista Bojan Ivanovski, kvartet Georgios Georgopoulos, a na Kanli Kuli sastav Swingrowers, uz čiji je koncert planirana velika Gatsby Swing žurka.

Osim toga, tokom festivala biće organizovane majstorske radionice i teorijska predavanja za mlade talente iz muzičkih škola širom Crne Gore, koje će voditi gitarista Dušan Bogdanović. Osim njega, predavači će biti Bojan Ivanovski i Maja Radovanlija.

Organizatori festivala su Guitar Art Festival iz Beograda i Javna ustanova kulture „Herceg Fest“. Generalni pokrovitelji su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi, kao i Hungest Hotel Sun Resort. Podršku festivalu dali su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Koreje, Gradska kafana, galerija „Sue Ryder“ i hercegnovska Muzička škola.

Izvor: Opština Herceg Novi

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*