Otvoren 35. Tesla fest: Rasadnik domaćih i svetskih talenata i pronalazača

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, u okviru kojeg je izloženo više od 150 inovacija, pronalazaka, novih tehnologija i stvaralaštva mladih, otvoren je juče na prvom spratu Spensa.
17-1 tf
Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Svoje pronalaske i tehnologije iz oblasti mašinstva, elektrotehnike, hemije, ekologije, poljoprivrede, medicine, obnovljivih izvora energije i drugih, na 35. po redu „Tesla festu“ predstavljaju obrazovne ustanove, kompanije, individualni pronalazači i mladi talenti iz Srbije, Kine, Tajlanda, Rumunije, Češke Republike, Poljske, Republike Srpske… Festival će biti otvoren do 15. oktobra.

– U situaciji koja je zahvatila ceo svet, mi smo, uz podršku Grada, Pokrajine i Republike, uspeli da održimo kontinuitet manifestacije, a da nema vas, pronalazača, ne bi bilo ni „Tesla festa“ – istakao je predsednik Saveza pronalazača Vojvodine i osnivač „Tesla festa“ Anđelko Glavašević, uručivši zlatnu medalju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za najuspešniji pronalazak prof. dr Draganu Škoriću. – Ove godine, kao i svih prethodnih, festival otvaramo 12. oktobra, na dan kada je 1887. godine Nikola Tesla Američkom zavodu za patente prijavio svoje epohalno otkriće obrtnog magnetnog polja i polifaznog sistema naizmeničnih struja, iz čega je proizašlo više od 40 patenata. San svakog pronalazača je da se snažnije podstakne inovatorstvo u Srbiji, a naša zemlja je stvorila dobru ekonomsku osnovu za ulaganje u domaću pamet, na bazi koje se mogu razvijati mikro, mala i srednja preduzeća, i na taj način jačati razvoj zemlje.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

Manifestaciju tradicionalno prati međunarodna konferencija, posvećena inovacijama i pronalascima, značajnim za privredni i ekonomski razvoj Srbije, kao i takmičenje-smotra tehničkog stvaralaštva “Inovacioni potencijali mladih“ i izložba o pronalazaču i kazanyiji Milanu T. Jovanoviću, osnivaču prve novosadske tvornice patenata, koji je svoj patent „Stroj za pečenje rakije“ zaštitio u Austriji, Ugarskoj i Kraljevini Srbiji. Najuspešnijim pronalazačima i mladim talentima biće dodeljene zlatne, srebrne i bronzane medalje. U okviru „Tesla festa“ svoje inovacije tradicionalno su predstavili i učenici srednjih škola iz zemlje i regiona.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

– Za sve što pravimo, trudimo se da koristimo reciklirane materijale, čime želimo da utičemo na to da se i drugi ugledaju na nas u smislu čuvanja životne sredine – objasnio je učenik druge godine Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ Nikola Bojinović. – Skidamo komponente i sve što je upotrebljivo sa starih neispravnih uređaja. U okviru praktične nastave i sekcije praktične elektronike napravili smo mnogo toga, a deo smo ovde izložili. Sve radi po principu mikrokontrolera, koje programiramo i povežemo na određene uređaje. Napravili smo, recimo, jedno kolo koje meri daljinu, potom imamo i jedan mali elektronski pijano na bazi integrisanog kola, koje šalje signale i frekvencije do jednog megaherca. Napravili smo jedno muzičko zvono, kao i alarm za kišu. Kad voda dođe u dodir sa krovom, ostvari kontakt i alarm se oglašava. Tu je i jedno karaktristično „kolo sreće“.

Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine redovan je učesnik „Tesla festa“, a može se pohvaliti izvanrednim učenicima, koji u nastavku školovanja i kasnije u poslu u struci ostvaruju izuzetne uspehe.

Foto: Dnevnik (V. Fifa)

– Drugi put učestvujem na ovoj manifestaciji, a ove godine sam predstavio „pametno ogledalo“, koje sam nedavno napravio – potvrdio je učenik druge godine Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Bijeljine Marko Jovanović. – To ogledalo ostvaruje mnoštvo tzv. pametnih funkcija. Recimo, dok se ogledate, ono ima mogućnost da prikaže vremensku prognozu, može da pušta muziku, a prima i glasovne komande. Moje interesovanje za sve ovo počelo je još u detinjstvu. Igračke sam rastavljao i od toga pravio neke svoje mini-projekte. Sa autića sam, recimo, skidao motore i od njih pravio vetrenjače i brodiće na daljinsko upravljanje.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*