Otvoren Centralnoevropski forum o vojnom obrazovanju

Centralnoevropski forum o vojnom obrazovanju (CEFME), čiji je ovogodišnji domaćin Univerzitet odbrane, svečano je otvoren danas u beogradskom hotelu „M“.

Dobrodošlicu i uspešan rad delegacijama vojnoobrazovnih ustanova iz Češke, Hrvatske, Poljske, Austrije, Slovačke i Srbije, u ime potpredsednika Vlade i ministra odbrane dr Nebojše Stefanovića, kao i svih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, poželeo je državni sekretar Aleksandar Živković.

Proglasivši forum otvorenim, državni sekretar Živković je istakao da vojno obrazovanje ima strategijsku ulogu i značaj za odbrambeni potencijal svake zemlje, te da je zato važno neprekidno ulaganje u sve segmente obrazovnog procesa i implementacija savremenih metoda realizacije nastave, kao garancija da će vojno obrazovanje biti u funkciji održivog razvoja i ići u korak sa savremenim tehnologijama i društvenim događajima. On dodaje i da Univerzitet odbrane za Republiku Srbiju predstavlja instituciju od vitalnog značaja i da se zbog toga na ulaganja u nauku, istraživanje i obrazovanje gleda kao na investiciju u budućnost.

Osnovni doprinos Foruma, čija je ovogodišnja tema „Uticaj savremenog operativnog okruženja na vojno obrazovanje“, ogleda se u podršci razvoju obrazovanja i obuke vojnih profesionalaca, unapređenju saradnje vojnoobrazovnih institucija, razmeni nastavnika i studenata i stvaranju uslova za efikasniju organizaciju zajedničkih aktivnosti, objašnjava državni sekretar Živković.

On se osvrnuo i na uticaj pandemije Kovida-19 na aspekte obrazovanja, što je rezultiralo da se „fizičko okruženje učionice“ izmesti u domove i virtuelni prostor. Kao dobar primer Živković je naveo uspeh Univerziteta odbrane da sopstveni informacioni sistem prilagodi konceptu učenja na daljinu, odnosno on-lajn nastavi. Zahvaljujući Centru za simulacije i učenje na daljinu uspešno je prevaziđen jaz između klasičnih metoda realizacije nastave i uspostavljena nova metodologija, koja je u potpunosti obezbedila kvalitet i kontinuitet nastavnog procesa.

Državni sekretar Živković ističe da su sva dosadašnja iskustva važna, jer poznavanje osobenosti obrazovanja u uslovima specifičnih rizika predstavlja važan segment za stalnu misiju unapređenja nastavnog procesa i prilagođavanja novim okolnostima.

Učesnicima Foruma obratio se i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, poručivši da mu je izuzetna čast što je Srbija domaćin ove godine i što je Univerzitet odbrane na prethodnim aktivnostima  CEFME bio punopravan i aktivan član, koji je implementirao sva pozitivna rešenja proistekla kao rezultat zajedničkog rada.

Do 8. oktobra, do kada će Forum trajati, za delegacije zemalja učesnica biće upriličeni obilasci kulturno-istorijskih znamenitosti srpske prestonice kao i dela učioničkih, smeštajnih i sportskih kapaciteta Univerziteta odbrane.

Centralnoevropski forum o vojnom obrazovanju predstavlja dobrovoljno udruženje vojnih univerziteta iz Srednje Evrope. Vojna akademija je članica ovog Foruma od osnivanja Foruma 2007. godine, a Univerzitet odbrane od 2011. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*