Otvoren Fest u čast Bekima Fehmijua; Mira Banjac: Živeo film!

BEOGRAD: Međunarodni filmski festival Fest svečano je otvoren večeras u beogradskom Centru „Sava“ premijerom ostvarenja Srdana Golubovića „Otac“ i uručenjem Beogradskog pobednika velikoj glumici Miri Banjac.

Foto: Tanjug (Rade Prelić)

Sloganom „Skupljači emocija“ Fest odaje počast legendarnom glumcu Bekimu Fehmijuu, a njegov sin Uliks, predajući prizanje Miri Banjac govorio je o važnosti festivala za sve koji su odrastali sedamdesetih i bili zaljubljeni u film, a za koje je „Fest bio prozor u svet“.

Fehmiu je zahvalio što festival posvećen umetničkom radu njegovog oca, istakavši da je Bekimov odnos prema umetničkom činu stvaranju bio gotovo religiozan.

Iskreno je mislio da umetnost može da promeni svet, da učini čoveka boljim. Verovao je da nam umetnost daje moć da progovorimo u ime onih čiji se glas retko čuje… A onda je izgubio veru u čoveka i u lekovitost svoje profesije, kazao je glumac.

On je podsetio da je njegov otac imao 51 godinu, koliko on sam ima danas, kada je odlučio da siđe sa scene i ode u tišinu.
Odlučio je da se povuče iz javnog života u znak protesta protiv nacionalizma koje je zahvatalo ove prostore jer je znao da je mržnja najopsaniji virus koji se najbrže širi, a najteže zaustavlja, rekao je Uliks Fehmiu.

On je za kraj pročitao pismo koje je napisala unuka Bekima Fehmiua kada ju je zamolio da mu pomogne da pronađe „optimističan nastavak u pesimističnom vremenu, kakvo je danas.“

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*