Otvoren Izraelski centar u Novom Sadu

Udruženje „Izraelski centar Novi Sad” juče je svečano obeležilo početak rada u prostorijama Arhiva Vajvodine, koji čuva na hiljade dokumenata o jevrejskoj zajednici, s idejom da se učvrsti prijateljstvo dvaju naroda, posebno u oblasti ekonomije, obrazovanja i kulture.

Foto: V. Fifa

Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović, ambasador Izralea u Republici Srbiji NJ. E. Jahel Vilan kao i predstavnici Jevrejske opštine Novi Sad, Grada, ali i Skupštine Republike Srbije.Predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović čestitala je Udruženju i poželela mnogo uspeha u radu i da istraju u svojoj nameri.

– Svakoj organizaciji koja za cilj ima da približi ili uspostavi bolje odnose dvaju naroda vrata Novog Sada će uvek biti širom otvorena – istakala je Jelena Marinković Radomirović. – U stvaranju istorije i razvoju našeg grada mnogi narodi različitih veroispovesti imaju značajnu ulogu i dali su doprinos. Tako su u prvoj polovini 18. veka Jevreji naselili Petrovaradinski šanac, a kako se razvijao Novi Sad, tako se razvijala i njihova zajednica. Naša dva naroda kroz istoriju pratila je slična sudbina, neretko smo zajedno stradali, posebno za vreme Drugog svetskog rata, kad nismo bili u milosti okupatora. Danas nam naša zajednička uloga u razvoju grada, naša istorija i, nažalost, žrtve, daju za pravo da učvrstimo naše prijateljstvo.

Član „Izraelskog centra Novi Sad” Rodoljub Oreščanin kazao je da je cilj Udruženja da bude most i da stvori frekventnu i intenzivnu saradnju između dve zemlje.

– U prošlosti smo imali zajedničku patnju za vreme Holokausta, ali  verujem da je vreme da gradimo ne samo kulturu sećanja nego da koristimo mogućnosti koje nam moderno doba pruža, kao što su inovacije i start-ap kultura Izraela – zaključio je Oreščanin, i dodao da „Izraelski centar Novi Sad” prepoznaje nove mogućnosti koje se stvaraju, odnosno priliku da učimo od Izraela u naučno-tehnološkom dostignućima.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*