Otvoren rekonstuisani vrtić ,,Prvomajski cvet” u Pirotu Ukinute liste čekanja za upis mališana

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović prisustvovala je danas otvaranju rekonstruisanog dela vrtića ,,Prvomajski cvet”, u okviru predškolske ustanove ,,Čika Jova Zmaj” u Pirotu. Rekonstrukcijom i opremanjem pomenute ustanove poboljšani su uslovi rada i povećan prostorni kapacitet za 400 metara kvadratnih. Adaptirana je terasa i hol, izgrađene su četiri nove radne sobe za prijem oko 120 mališana u četiri vaspitne grupe, tako da više neće postojati liste čekanja za upis u vrtić. Ova lokacija vrtića je posebno atraktivna za roditelje koji su zaposleni, jer se nalazi u industrijskoj zoni grada u prirodnom okruženju uređenog parka nekadašnje fabrike ,,Prvi maj”.

 

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović navela je da je Vlada Republike Srbije za ove nemene izdvojila skoro 14 miliona dinara, a grad Pirot oko pet miliona dinara. ,,Rekonstrukcijom ovog objekta oko 120 mališana biće dodatno primljeno u vrtić, što znači da više nećemo imati liste čekanja. U 2019. godini u Gradu Pirotu rođana je 431 beba, što je za devet beba više u odnosu na 2018. godinu, tako da ovaj grad polako počinje da pravi trendove koji daju nadu u bolju demografsku budućnost. Na 1.000 stanovnika rodi se oko osam beba. Ovaj trend se u poslednjih nekoliko godina stabilizovao, dok je na primer 2011. godine rođeno svega 6,7 beba na 1.000 stanovnika,” istakla je ministarka.

 

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da su mere populacione politike multidisciplinarne, i da Grad Pirot ulaže značajne napore da mere na nacionalnom nivou poveže sa onim na lokalu. ,,Osim smeštajnih kapaciteta u vrtićima, za stimulisanje podsticanja rađanja vrlo je značajna i mogućnost zapošljavanja naših sugrađanja, kvalitetno obrazovanje, bavljenje sportom, kvalitetan kulturni život. Posebno bih naveo da je u Pirotu u poslednjih 10 godina gotovo duplirana prosečna plata, tačnije povećana je za 85  odsto,“ objasnio je gradonačelnik Vasić.

Gradonačelnik Pirota je istakao da se za mere, u okviru lokalnog plana akcije za decu, u ovom gradu, izdvaja oko 62 miliona dinara, što uključuje finansijske podsticaje za vantelesnu oplodnju, zdravstvenu zaštitu dece, pomoć samohranim i nezaposlenim majkama, podršku za treće rođeno dete, besplatne udžbenike i užine u školama.

 

Direktorka predškolske ustanove ,,Čika Jova Zmaj” u Pirotu Milka Colić zavalila se Kabinetu ministra bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku, kao i gradskim vlastima, na uloženim sredstvima u rekonstrukciju vrtića ,,Prvomajski cvet”. Direktorka je istakla da predškolsku ustanovu ,,Čika Jova Zmaj” pohađa 1.458 dece, dok ih je u vrtiću Prvomajski cvet” 328. Rekonstrukcijom je omogućeno da budu formirane četiri nove gupe od oko 120 dece, tako da će ovaj objekat ubuduće moći da primi oko 500 mališana.

 

U Pirotu živi oko 54 hiljade stanovnika, prosečne starosti 45,7 godina. Očekivano trajanje života za muškarce je 74, a za žene 78 godina. Porodice sa jednim detetom su najbrojnije i čine 53,6 odsto, porodica sa dvoje dece je 42,04 odsto, dok je porodica sa troje i više dece 4,36 odsto.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*