Otvoren Svetski festival poezije ,,Eminesku-Njegoš”

Podgorica – „Ovaj festival nastao je sa ciljem prezentacije savremenog internacionalnog poetskog stvaralaštva, afirmišući modele međusobnog razumevanja kroz umetnost, povezujući Podgoricu i Krajovu, Crnu Goru i Rumuniju sa svim zemljama čije smo predstavnike ugtostili. Budućnost, prošlost pristaju o dve strane istog lista, stihovi su poete Mihaila Emineskua. Nasleđe naših velikih mislilaca savremenika Njegoša i Emineskua obavezuje nas da na pravi način vrednujemo poetski opus baštine koju su nam ostavili“, istakao je gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković na svečanom otvaranju Svetskog festivala poezije ,,Eminesku-Njegoš” u organizaciji Glavnog grada Podgorice.

„Kroz promociju i unapređenje kulturnih izraza adekvatnu valorizaciju i prezentaciju nematerijalne kulturne baštine, razvoj iniovativnih modela kulturne saradnje obećavam da ćemo i u budućnosti biti prijatelji sličnih inicijativa, a Svetskom festivalu poezije „Eminesku-Njegoš“ želim da se svojim umetničkim konceptom utemelji kao prepoznatljiva i tradicionalna kulturna manifestacija i trajno služi kao podsetnik na to da se kultura nalazi u osnovi istinske društvene integracije“, zaključio je Gradonačelnik.

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović istakao je da Svetskim festivalom poezije „Eminesku-Njegoš“ Podgorica i Crna Gora daju značajan doprinos neophodnom procesu reafirmacije poezije koja beleži stalnu regresiju čitalaca, ali i regresiju svog prisustva u medijima i izdavaštvu.

„Takvo stanje nas obavezuje na punu podršku ovoj manifestaciji kao što je i ona u obavezi da širi svoje programske sadržaje. Označenje Svetskog festivala poezije imenima Emineskua i Njegoša referira na ono heroično vreme poezije, epohu u kojoj se pesnički glas slušao ni kada je poezija mogla da uznemiri, upozori i usmeri cele narode i društva. Obaveza je i Rumuna i Crnogoraca da se u današnjem vremenu u kom se sve više razvodnjava svaka autentičnost i identitetska osobenost stalno osvrću na ova dva velikana, jer se u njihovim delima čuva značajan deo onoga što je kodifikovalo i jezik i kulturu ovih naroda“, istakao je Bogdanović.

Veliki rumunski pesnik i kulturolog prof. dr Jon Deakonesku zahvalio se organizatorima Festivala ističući da je nekoliko ljudi uradilo moguće i nemoguće da bi ovaj Festival bio realizovan u predivnoj zemlji – Crnoj Gori, koja je božji dar.

Čestitajući Gradonačelniku, Ministru, akademiku Sretenu Peroviću i Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada, profesor Deakonesku je izrazio nadu da će učesnici dobiti priliku da se okupe i sledeće godine, kao i svih narednih,  jer je Crna Gora zemlja koja ima dosta da ponudi svetu.

Podsećamo da je festival “Eminesku-Njegoš” inicirao u čast akademika Sretena Perovića, rumunski pjesnik i kulturolog Jon Deakonesku, predsednik Internacionalne akademije “Mihail Eminesku” i istoimenog Evropskog fonda i počasni član Dukljanske akademije nauka i umetnosti. Festivalska publika će u sklopu pesničke manifestacije biti u prilici da se bliže upozna sa Perovićevim, ali i stvalalaštvom više od 20 gostiju premijernog izdanja.

Gosti festivala su Atila Balaš iz Slovačke, Ataol Berhamoglu iz Turske, Dmitro Čistjak i Oleksander Korotko iz Ukrajine, Nikolae Dabija iz Moldavije, Jon Deakonesku iz Rumunije, Laura Garavalja iz Italije, Mend Ojo Gombojav iz Mongolije, Mihael Harlov iz Novog Zelanda, Jeton Keljmendi i Ljuljzim Tafa sa Kosova, Anatolij Kudrijavitski iz Irske, Ismail Mamad iz Azerbejdžana, Vladimir Niaklijev iz Bjelorusije, Rade Siljan iz Makedonije i Juri Talvet iz Estonije.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*