Otvoren vrtić „Stara Varoš“

Podgorica – „U godinama pred nama, deca vjerovatno neće znati ko je bio ministar prosvete, ali će znati kako su se osećali u ovom prostoru, i koliko im je pažnje i ljubavi u njemu pruženo. Svesni toga, činimo iskrene napore da im obezbedimo upravo to: adekvatnu pažnju i srećno detinjstvo“ – rekao je ministar prosvete dr Damir Šehović na današnjem otvaranju vrtića „Stara varoš“, na kome se prisutnima obratio zajedno sa gradonačelnikom Glavnog grada dr Ivanom Vukovićem i ambasadorom Republike turske u Crnoj Gori NJ.E. Serhatom Galipom. Prisutne je pozdravio i Vuk Stanišić, direktor ustanove „Đina Vrbica“ u čijem je sastavu otvoreni vrtić.

Vrtić je otvoren u rekonstruisanom objektu koji je Glavni grad ustupio na korišćenje, u čiju je rekonstrukciju uloženo oko 70 000 eura kako bi objekat bio po zadovoljavajućim standardima, i za čije opremanje je TIKA (Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju) obezbedila oko 20 000 eura.

Ministar je istakao da je upisna politika takva da omogućava svoj deci da budu deo predškolskog vaspitanja, te da je nivo obuhvata nivo obuhvata dece predškolskim vaspitanjem, u svega nekoliko godina podignut sa preko 50, na čak 70 procenata. „Stoga radimo i na izgradnji novih vrtića, od kojih je prvi naredni onaj u Baru, ali i kroz ovakve adaptacije već postojećih objekata uz podršku Glavnog grada i drugih subjekata“ – zaključio je ministar.

Gradonačelnik Vuković najavio je nastavak dobre politike Glavnog grada, koja je otvorena za potrebe obrazovnog sistema: „Jedan od osnovnih preduslova za podizanje kvaliteta života u Glavnom gradu je da svako dete nađe mesto u vrtiću. U tom smislu, očekujem da ćemo već naredne godine krenuti sa realizacijom vrtića u Bloku VI, ukoliko se steknu uslovi za to i u City kvartu, a moja bi želja bila da do kraja mandata aktuelne gradske uprave dobijemo i jedan takav objekat na Zlatici“.

On je naglasio da će Glavni grad nastaviti da pomaže realizaciju ovakvih projekata kroz besplatno ustupanje zemljišta i oslobađanje obaveze naknade za komunalno opremanje. On je podsetio da je nedavno otvoren vrtić na Starom aerodromu, te da je okupljanje bilo već drugo ovog tipa iako mandat nove gradske uprave traje tek nešto preko mesec dana, što takođe pokazuje odnos gradske uprave prema obrazovanju.

„Čast mi je i veliko zadovoljstvo da vas pozdravim  i zajedno sa vama još jednom pobrojim donacije TIKA-e. TIKA je od 2007. godine pa do danas relizovala preko 320 projekta u Crnoj Gori. Drago mi je da će deca iz Stare varoši od sada zahvaljujući i Vladi Turske boraviti u  mogo boljim uslovima. Zahvaljujem se Vladi Crne Gore i Glavnom gradu za  podršku koju daju realizaciji naših projekata. Turska će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori“ – naglasio je ambasador Galip.

Danas otvoreni vrtić je jedan u nizu projekata na kome rade Ministarstvo prosvete, Glavni grad, ali i drugi partneri.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*