Otvorena izložba fotografija “15. jul: Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske”

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju izložbe fotografija “15. jul: Dan demokratije i nacionalnog jedinstva Turske” u spomen na žrtve neuspelog pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine. Izložbu postavljenu u Kulturnom centru Novog Sada organizovali su Ambasada Republike Turske u Republici Srbiji, Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA i Novinska agencija Anadolija, a svečano ju je otvorio ambasador Republike Turske Nj.E. Tanžu Bilgič.

„Danas imamo priliku da se kroz izložbu podsetimo najdramatičnijih dana u novijoj istoriji Turske. Ove fotografije predstavljaju mnogo više od umetnosti. One su svedočanstvo o hrabrosti jednog naroda, o njegovoj želji da odbrani ne samo svoju čast i slobodu svoje zemlje, već i najviše civilizacijske tokove, da odbrani demokratiju. Izložba podseća na podršku datu turskom narodu uz koji je Srbija je tih dana, neprestano bila. Nismo krili tu podršku predsedniku Erdoganu i demokratskom poretku, koji je bio napadnut u vreme puča i među prvima smo osudili napade. Dve godine posle, naše dve zemlje, nižu sve bolje bilateralne i ekonomske odnose. Predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Erdogan neguju odlične odnose koji se direktno odražavaju na političku stabilnost na Balkanu i proširuju mogućnosti za saradnju. Namere su nam da što više turskih investitora dođe u našu zemlju, u naš grad, kao i intenziviranje privredne i turističke razmene“ – rekao je Miloš Vučević.

Ambasador Bilgič je rekao da je pre dve godine turski narod osujetio pokušaj državnog udara sa velikom hrabrošću.

„Pravi prijatelji se poznaju u nevolji i zato želim ovom prilikom još jednom da se zahvalim Srbiji koja je odmah nakon državnog udara stala uz turski narod i demokratiju. Na drugu godišnjicu ovog gnusnog pokušaja državnog udara organizovali smo izložbu fotografija koja pokazuje kako je turski narod herojski očuvao demokratiju i budućnost svoje zemlje. Sa poštovanjem se sećamo odvažnih ljudi koji su izgubili život i izražavamo zahvalnost onima koji su tom prilikom bili ranjeni. Takođe se zahvaljujem Novom Sadu i Kulturnom centru grada na velikom doprinosu u realizaciji ove izložbe“ – rekao je ambasador Bilgič i naglasio da je intencija da se u bliskoj budućnosti investitori iz Turske upoznaju bliže sa mogućnostima koje nudi Novi Sad u pogledu proširenja poslovanja, a naročito u IT sektoru.

Posle Novog Sada, u Sjenici u petak, 13. jula, biće posađeno drveće u spomen na „šehide (heroje) 15. jula“, u Novom Pazaru istog dana biće održana komemoracija u saradnji sa Kulturnim centrom „Junus Emre“ i Bošnjačkim nacionalnim vijećem, dok će u subotu, 14. jula u Beogradu biti održana dečija trka na Kalemegdanu pod sloganom „Pedale se vrte za prijateljstvo i demokratiju“.

Pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine, a državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. U sukobima između pučista i vojske odane vlastima u Turskoj, prema rečima ambasadora, poginulo je 290 ljudi, a više od 2.000 je povređeno. Na drugu godišnjicu ovog događaja, posetioci izložbe u Novom Sadu će imati priliku da vide fotografije koje prikazuju kako je turski narod herojski očuvao demokratiju i budućnost svoje zemlje.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*