Otvorena izložba “Iz riznice Skadarskog jezera”

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine” koju organizuje Ministarstvo kulture u JU „Muzeji i galerije Podgorice” otvorena je izložba „Iz riznice Skadarskog jezera”  povodom obeležavanja 35 godina od osnivanja Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

Izložbu je otvorila Nela Savković Vukčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada koja je naglasila da manifestacija „Dani evropske baštine” ima za cilj da jača svest o našem evropskom kulturnom identitetu kroz intenzivniju razmenu znanja o zajedničkom nasljeđu satkanom od svih posebnosti brojnih kultura.

Učesnike ove svečanosti  je pozdravio direktor JP Nnacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica i istakao da je Ministarstvo kulture prepoznalo značaj izložbe uključivši je u program manifestacije „Dani evropske baštine” koja ima za cilj da podstiče istraživanja, promoviše i štiti jedinstvene kulturne vrijednosti Crne Gore.

Takođe je podsetio da je zbog svojih prirodnih vrednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Ukazom Skupštine Crne Gore, 27.11.1983. crnogorski dio Skadarskog jezera proglašen Nacionalnim parkom, za čije je funkcionisanje konstituisana samoupravna interesna zajednica sa sjedištem u Podgorici.

Osim raznovrsnosti prirodnih potencijala, kulturno-istorijska prošlost NP Skadarsko jezero ima poseban značaj, pre svega što se upravo na ovom prostoru stvarao crnogorski istorijski i državni identitet, zaključio je Klica.

Izložba je, kako je navedeno u saopštenju, rezultat predanog i posvećenog rada istoričarke umetnosti Radmile Adžić, stručne saradnice za kulturno-istorijsko nasljeđe u JPNPCG. Autorka se zahvalila pokroviteljima izložbe Ministarstvu kulture, Glavnom gradu Podgorica i Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore, kao i Javnoj ustanovi „Muzeji i galerije Podgorice” na podršci u realizaciji ovog značajnog projekta.

Izložba „Iz riznice Skadarskog jezera” će za posetioce biti otvorena do 14. oktobra 2018.

Izvor: Glavni grad Podgorica

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*