Otvoreni 29. „Berbanski dani“

„Berbanski dani“, manifestacija kojom se slavi berba voća i povrća, proizvodnja vina i završetak radova u voćnjacima i vinogradima, otvoreni su danas na palićkoj Velikoj terasi i šetalištu uz obalu jezera Palić. Za kraljicu berbe ovogodišnjih, 29. „Berbanskih dana“ izabrana je šesnaestogodišnja učenica medicinske škole Viktorija Crnković, dok je titulu pudar godine poneo vinogradar iz Tavankuta Petar Dulić.
On je izveštaj o ovogodišnjoj berbi predao Srđanu Samardžiću, članu Gradskog veća zaduženom za turizam, investicije i međunarodnu saradnju.

„Ova manifestacija kao delić mozaika bogastva raznovrsne ponude Palića i Subotice, sportske, kulturne, turističke, doprinosi da se Palić vrati na staze starog sjaja“ – istao je Samardžić i poželeo proizvođačima pune podrume, rodne i berićetne godine.

Pored tradicionalno bogate ponude voća, povrća, Sajma rukotvorina, Ulice vina, sira, Medene ulice muzičkog programa na Muzičkom paviljonu ove godine uvedena je novina – Festival zanatskog piva „Palićka neman“ koji se održava na platou kod ulaza na Letnju pozornicu. Posetioci imaju priliku da probaju mađarska zantska piva i piva iz pivara „Tron“, „Dorćol“ i „Ravangrad“.

„Veoma smo zadovoljni ovogodišnjim ‘Berbanskim danima’. Odlično su posećeni, vreme je lepo, a izlagači su zadovoljni. Iako su se ‘Berbanksi dani’ poklopili sa sličnim manifestacijama u okolini, i ove godine imamo više 150 izlagača, bogat program i veliki broj zadovoljnih posetilaca“ – istakao je Nebojša Daraboš, direktor preduzeća “Park-Palić”.

Na Velikoj terasi otvorena je i izložba „Dani savremene srpske karikature” sa temom „Vitezovi vina”.

Žiri je za najbolju karikaturu izabrao rad „Srce“ Gorana Čeličanina iz Varvarina, druga nagrada pripala poznatom karikaturisti NIN-a Jugoslavu Vlahoviću, a treća nagrada dodeljena je Lazi Srdanoviću – Dikanu, crtaču karikatura i stripova u Politikinom zabavniku. Subotički Red vitezova vina specijalnu nagradu za karikaturu dodelio je mladoj subotičkoj autorki Kristini Radojčin.

Za nedelju, 9. septembar, predviđeno je takmičenje u kuvanju goveđeg gulaša, na poluostrvu kao i takmičenje za najbolju domaću tortu i kolače. Zatim su na programu Berbnaske dečije igre, predstava za bebe „Drvence“, radionica „Malac genijalac“ i tombola za decu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*