Otvoreni podaci – ključ za stvaranje napredne ekonomije

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan otvorenih podataka, koji su prepoznati kao ključ za stvaranje novih generacija preduzetnika, inovativnih i naprednih ekonomija, pametnih gradova i efektivnijih javnih institucija i usluga za građane.

Prema proceni Evropskog portala otvorenih podataka, vrednost ekonomije zasnovane na podacima u EU, dostići će 739 milijardi evra do 2020. godine.

U saopštenju Kancelarije za IT i e-Upravu, podseća se da je u Srbiji oktobra 2017. godine pušten u rad nacionalni portal otvorenih podataka (www.data.gov.rs), koji na jednom mestu okuplja sve skupove otvorenih podataka, sa 28 institucija koje su objavile 463 resursa.

FOTO Ilustracija/ Pixabay

Primera radi, dostupni su podaci o kvalitetu vazduha, potrošnji lekova, saobraćajnim nezgodama, kao i podaci o naplati poreza u opštinama i gradovima Srbije.

Uz pomoć otvorenih podataka, u Sremskoj Mitrovici se izrađuje aplikacija koja će omogućiti građanima da saznaju kada će u njihovoj ulici nestati struje, u Boru se kreiraju digitalni modeli sigurnih staza i putanja kretanja učenika, radi njihove veće bezbednosti u saobraćaju.

Građanima je već dve godine na raspolaganju Android, iOS i Web aplikacija Mediately (www.mediately.co/rs <http://www.mediately.co/rs>) sa informacijama o svim registrovanim lekovima u Srbiji.

„Otvoreni podaci predstavljaju strateško opredeljenje Vlade Srbije, a Srbija je i članica Partnerstva za otvorenu upravu, obavezujući se na otvorenost i transparentnost u radu javne uprave“, navodi se u saopštenju.

U Srbiji se sprovodi i projekat „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“, koji vodi Kancelarija za IT i e-Upravu realizuje u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Fonda za dobru upravu Velike Britanije i Svetske banke, kojim se podstiče razvoj novih rešenja zasnovanih na otvorenim podacima.

Portal otvorenih podataka će uskoro imati priliku da koriste moderniji portal, sa novim dizajnom.

Građani će u prvoj nedelji aprila, tokom Nedelje otvorenih podataka, moći kroz seriju besplatnih događaja da saznaju sve što ih interesuje o otvorenim podacima, steknu konkretne veštine za upotrebu podataka i razgovaraju na ovu temu sa svetskim i domaćim stručnjacima.

Iza ideje o otvorenim podacima stoji globalna inicijativa da bi podaci koje javne institucije sakupljaju i obrađuju trebalo da budu slobodno dostupni svima, u mašinski čitljivom formatu, koji računar može da obrađuje.

Ovakav format dozvoljava njihovo dalje korišćenje i ponovno objavljivanje.

Otvoreni podaci su prepoznati kao ključ za stvaranje novih generacija preduzetnika, inovativnih i naprednih ekonomija, pametnih gradova, i efektivnijih javnih institucija i usluga za građane.

 

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*