Ove godine upisano 344 dece migranata u 33 škole u Srbiji

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije saopštio je da sutra, 3. septembra, deca migranti školskog uzrasta, smeštena u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja komesarijat, polaze u školu.

U saopštenju se navodi da je ove školske 2018/2019. godine upisano 344 đaka u 33 škole širom Srbije, a sva deca su prošla obavezan sistematski pregled.

„U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključeno i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama. Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad“ – navodi se u saopštenju.

Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouzprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri.

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje. U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola“ –  dodaju iz Komesarijata.

Kako bi mališanima ulepšali početak nove školske godine, Fondacija Tzu Chi pokloniće svim đacima migrantima, smeštenim u centrima za azil i prihvatnim centrima, rančeve za knjige, sveske i školski pribor.

Prema podacima, u ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, ističe se u saopštenju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*