Pacijenti u Srbiji nedovoljno informisani o načinima lečenja

(Beta)

Udruženje pacijenata Srbije (UPS) danas je ukazalo da lekari uglavnom nemaju dovoljno vremena kako bi se posvetili pacijentima i pružili im adekvatne informacije o lečenju.

To je pokazalo istraživanje o informisanosti pacijenata o uslovima i mogućnostima lečenja u Srbiji, naveli su predstavnici Udruženja na konferenciji za novinare.

Istakli su da je izvor informisanja pacijenata o dostupnosti terapija u 17,9 odsto slučajeva internet, ali da i dalje najviše poverenja imaju u lekare.

Na konferenciji je rečeno da je 33,2 odsto ispitanika delimično upoznato sa svojim pravima kao pacijenta, kao i da 23,4 odsto njih veruje udruženjima, što je veći procenat u odnosu na one koji imaju najviše poverenje u lekare kada su prava pacijenata u pitanju.

Predsednik UPS Savo Pilipović rekao je da lekari nemaju dovoljno vremena da razgovaraju sa pacijentima, što za posledicu ima to da se oni često informišu preko interneta ili drugih izvora koji nisu dovoljno pouzdani.

„Moramo da radimo na tome da lekari dobiju više vremena da rade sa pacijentima. Lekari imaju previše administrativnih poslova koje moraju da obave, što im oduzima vreme koje bi posvetili informisanju pacijenata”, istakao je Pilipović.

Dermatovenerolog i članica UPS Lidija Kandolf Sekulović navela je da je povećanje broja lekara i zdravstvenih radnika veoma važno kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita i informisanje pacijenata.

„Treba raditi i na podsećanju lekara da je naša zakonska obaveza da damo sve informacije pacijentima o načinima lečenja bolesti”, rekla je ona.

Kandolf Sekulović je dodala da se načini lečenja ubrzano menjaju i unapređuju, kao i da postoji brz razvoj lekova i procedura lečenja, a to znanje treba kontinuirano unapređivati, kako bi lekari bili u toku.

Jedan od rezultata istraživanja je i da lekari često ne informišu pacijente o inovativnim terapijama koje su im dostupne.

Vesna Vuković iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje kazala je da dostupnost inovativnih terapija u Srbiji jeste lošija u odnosu na zemlje regiona, ali da se u narednom periodu očekuju bolji rezultati na čemu se intenzivno radi.

„U poslednje tri godine je na listu lekova stavljeno više od 50 novih inovativnih lekova, a samo prošle godine 16. Ohrabruje činjenica da pacijenti najviše veruju lekarima kada su u pitanju lekovi i terapije, oni su ti koji su prepoznati kao neko ko daje najpouzdanije informacije”, zaključila je Vuković, prenosi Beta.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*