Pajtić: Jasno je da najvećem delu opozicije moja pomoć nije potrebna

Profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i nekadašnji predsednik DS Bojan Pajtić na svom Fejsbuk profilu objavio je status u kome objašnjava, kako navodi, „zašto neće učestvovati u pregovorima o izbornim uslovima“.

„Navršilo se gotovo mesec dana otkako je Narodna stranka predložila da, uz profesora Samardžića, budem jedan od dva pregovarača u ime opozicije na predstojećim pregovorima (neko će to nazvati i dijalogom) o izbornim uslovima“, navodi on.

Predlagači su, dodaje, naveli da smatraju da bi „kao profesor prava, čovek sa političkim iskustvom i osoba koja se više ne bavi politikom (pa neće zbog ličnih ambicija da se ostvari kao poslanik ili odbornik praviti nepotrebne ustupke i koncesije) – bio kandidat prihvatljiv za širok krug stranaka“.

„Međutim, za sve ovo vreme, samo je još Pokret slobodna Srbija podržao ovakav predlog. Postupak ove dve partije uvažavam, jer u prve redove nisu gurali sebe i svoje stranačke prijatelje, već ljude koji ne pripadaju njihovoj političkoj organizaciji. Iako uloga pregovarača sa sobom nosi samo negativne konsekvence – gubitak vremena, energije i zdravlja, prihvatio sam predlog Narodne stranke, uz jedan uslov: da ga prihvate i ostale stranke koje su bojkotovale izbore“, navodi dalje Pajtić.

Na osnovu činjenice da su, navodi Pajtić, „ostale političke organizacije u ovih mesec dana oćutale predlog Narodne stranke, ili ga ironično komentarisale jasno je da među njjima preovladava stav da u pregovorima treba da učestvuje širok krug pregovarača“.

„Što je velika greška, koja bi vodila u odugovlačenje celog procesa, od čega bi korist imao samo režim. Posebno bi pogubno bilo ako bi, sa opozicione strane, u pregovorima učestvovali predsednici stranaka, od kojih su neki, već sada, ušli u javnu trku za ‘šefa opozicije’, što redukuje njihove ambicije da ugroze režim. Nažalost, ta se trka ogleda u istrčavanju u javnost sa separatnim platformama, umesto da je još pre nekolliko meseci usaglašena jedna zajednička platforma, koja bi tek potom bila izložena sudu javnosti“, kaže on.

izvor: N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*