Parada ponosa najavljena za 18. septembar

Početak šetnje planiran je za 16.30 časova, a okupljanje učesnika počinje u parku Manjež, odakle će povorka krenuti u šetnju centralnim gradskim ulicama, navodi Politika.

Sa jedne od prošlogodišnjih manifestacija (Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic)

Parada ponosa, koja okuplja predstavnike gej, lezbejske, biseksualne i transseksualne orijentacije, biće održana 18. septembra pod sloganom „Ljubav je zakon”. Početak šetnje planiran je za 16.30 časova, a okupljanje učesnika počinje u parku Manjež. Povorka će se kretati Ulicom Kralja Milana do Trga Nikole Pašića, gde se nalaze gradski parlament i Narodna skupština, a učesnici prajda potom će skrenuti u Ulicu Kneza Miloša i šetnju nastaviti do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici. Šetnja će biti završena velikom žurkom u parku Manjež, koja će trajati do 23 časa, a organizatori ove manifestacije očekuju prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić i resornih ministara.

Parada ponosa predstavlja završnu manifestaciju beogradske „Nedelje ponosa” koja se održava od 12. do 18. septembra, uz sve neophodne epidemiološke mere zaštite od virusa korona brojaće više od 40 događaja uključujući predstave, filmske projekcije, panel diskusije, konferencije, radionice, žurke i druge umetničke i edukativne programe.

„Zahtevi organizatora ovogodišnje parade ponosa nisu se mnogo promenili u odnosu na prethodni period: LGBT zajednica u Srbiji zahteva usvajanje zakona o registrovanim partnerstvima i zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, kao i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBT zajednicu. Takođe, zahteva se brza i adekvatna reakcija državnih organa i javna osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBT zajednici, kao i izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. bili sudski i na drugi način proganjani zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Među zahtevima su i obrazovanje i edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu”, ističe Goran Miletić, član organizacionog odbora Parade ponosa 2021.

Na pitanje koje su ministre zvali na ovogodišnji prajd, on odgovara da su pre nekoliko godina prekinuli sa praksom zvanja i slanja pozivnica na adresu političkih lidera i dodaje da je premijerka Srbije već nekoliko godina redovan gost svih parada ponosa.

Iako organizatori Parade ponosa očekuju učešće premijerke i ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, predstavnici Gej lezbejskog info centra zahtevaju od organizatora prajda da uskrate poziv Ani Brnabić i Gordani Čomić.

„Smatramo da nakon procesa pisanja Predloga zakona o istopolnim zajednicama i njegovog volšebnog nestajanja i zaglavljivanja u nekoj fioci, premijerka i ministarka nemaju šta da traže na Paradi ponosa, jer su izigrale poverenje srpske LGBT zajednice”, ističe predsednik GLIC-a Predrag Azdejković.

Komentarišući Azdejkovićev stav, Miletić podseća da organizatori prajda nikome nisu poslali zvaničan poziv da dođe na Paradu ponosa – pa ne mogu ni da ga uskrate.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*