Parking servis: Nedostatak parking mesta nije opravdanje za saobraćajne prekršaje

 Gradskoj kući i njenoj upravi za saobraćaj i puteve nedavno je stigao dopis grupe građana iz Almaškog kraja koja se organizovala da bi, kako kažu, apelovali na nadležne da se uredi zona u kojoj bi parkiranje bilo dozvoljeno, navodi 021.
„Naime, pre izvesnog vremena na raskrsnici Almaške i Temerinske ulice postavljen je znak zabrane parkiranja i zaustavljanja vozila. Prema našim saznanjima, odluka o tome je doneta na osnovu žalbi vozača koji se u Almašku ulicu uključuju u saobraćaj iz sporednih ulica, a sve zbog ‘nepreglednosti’ – parkiranje vozila u zoni raskrsnica. Nakon toga je došlo do preopterećenosti lokalnih ulica u kojima se sada, takođe mogu videti vozila koja su parkirana u zoni sporednih raskrsnica, To su manje ulice u kojima se neretko nalaze i deca u igri, koja su navikla na smanjen obim saobraćaja upravo u tim ulicama. Sve ovo se nije završilo na tome, nego su vozila počela da se uklanjaju i iz sporednih ulica. Dakle imamo situaciju da sada ni stanari Almaške ulice, ni stanari sporednih ulica (mahom prizemne kuće) nemaju mesto za parking“, navodi se u dopisu građana Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve.
Ovi građani su Upravi sugerisali da pronađe alternativno rešenje i da primene postojeće zakonske odredbe o zonama parkiranja na Podbaru i njen Almaški kraj.
Parking servis: Nedostatak parking mesta nije opravdanje za saobraćajne prekršaje
U „Parking servisu“ potvrđuju za 021.rs da su u proteklom periodu odnosili vozila s Podbare, više od 30 automobila. Sve je, kao i uvek, učinjeno po nalogu saobraćajne policije.
„Saobraćajna policija je u ovom slučaju konstatovala saobraćajni prekršaj. Činjenica je da u Novom Sadu postoji nedostatak parking prostora, ali nas ne opravdava nedostatak parking mesta da pravimo saobraćajni prekršaj. Primedbe građana su nekada opravdane, a nekada ne, ali moraju da znaju da im je vozilo uklonjeno isključivo po nalogu, nikako samovoljom ‘Parking servisa'“, poručuju u ovom preduzeću.
Da na Podbari postoji problem svesni su i u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve, u kojoj navode za 021.rs da u ovom delu Novog Sada ne postoje izgrađena parkirališta jer se radi o starom gradskom jezgru sa uskim ulicama, gde su građani parkirali svoja vozila na svim raspoloživim površinama.
„Do ovog saznanja smo došli nakon prijema dopisa grupe građana sa Podbare 26. marta, kojim se traži definisanje parkirališta u ulicama Miloša Obilića, Pećkoj, Tekelijinoj i Almaškoj u Novom Sadu i njihovo uvođenje u sistem parkirališta pod naplatom. Gradska uprava za saobraćaj i puteve smatra da je zahtev građana opravdan u smislu definisanja parkirališta u navedenim ulicama, ali za sada bez njihovog uvođenja u sistem parkirališta pod naplatom. U tom smislu je dat nalog JKP ‘Parking servis’ da izradi saobraćajne projekte definisanja parkirališta na svim raspoloživim javnim površinama u navedenom delu grada, kako bi Gradska uprava za saobraćaja i puteve mogla u okviru svojih nadležnosti da donese odgovarajuće rešenje o određivanju opštih parkirališta – parkirališta van sistema naplate“, objašnjavaju u upravi.
Sugerisano je, naglašavaju u upravi, da se saobraćajni projekti izrade za čitav blok ulica koje bi činile jednu građevinsku, odnosno prostornu celinu, a između njih i u pobrojanim ulicama potpisnika peticije.
„U slučaju potrebe, pristupiće se i izmeni režima saobraćaja u ulicama u kojima nije moguće obezbediti istovremeno dvosmerno odvijanje saobraćaja i podužno parkiranje“, dodaju u Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve za naš portal.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*