Pedesetak kitova se nasukalo na obalu Islanda

Pedesetak kitova pilota nasukalo se, a dvadesetak od njih je uginulo na jugozapadnoj obali Islanda, navode hitne službe, a te pojave su i dalje neobjašnjive dve nedelje nakon nasukavanja 52 kita na zapadnom delu ostrva.

Foto-ilustracija: EPA-EFE/DEAN LEWINS

Kitovi piloti su otkriveni u petak naveče u području Gardura, 50-ak kilometara od Rejkjavika, prenosi N1, pozivajući se na agenciju Hina.

Prema lokalnim medijima, osobe koje su se tamo zatekle pomagale su ekipama za spasavanje koje su tokom noći održavale u životu kitove kojih je u Atlanskom okeanu između 500.000 i 800.000.

Oko 90 dobrovoljaca je cele noći polivalo kitove, rekao je portparol islandskog Udruženja za istraživanje i spasavanje Dejvid Mar Bjamason koji je objasnio da je trebalo čekati plimu kako bi se kitovi mogli vratiti u okean.

Sredinom jula 52 kita pilota nasukala su se na peščanoj plaži na zapadnom delu ostrva.

Za kitove je posebno opasno kada se u lovu na plen previše približe obali.

I dalje nije jasno zašto se kitovi nasukavaju u tako velikom broju. Neke teorije navode delovanje magnetnih polja, druge ističu ulogu dominantnih pojedinaca u grupi koja ga prati bez obzira šta će se dogoditi, rekao je u julu Gisli Vikingson sa Instituta za istraživanje mora u Rejkjaviku.

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*